Nieuwsbrief 2016-3

Uitnodiging voor het bezoeken van de donateuravond.

Datum       : vrijdag 25 november 2016

Aanvang   : 19.45 uur

Zaal open : 19.15 uur

Plaats       : Heinkenszand, Sportf. Borsele B.V., Stengeplein 1.

Telefoon   : 0113-561865

Programma:

 1. Opening door Joost Adriaanse, voorzitter.

 2. De trekpaardenhouder vertelt. Alex Krijger.

 3. Optreden van “Zeeuwse Sien”

 4. Vertoning ingezonden foto’s en verkiezing 3 beste foto’s e.v. prijsuitreiking.

 5. Pauze. Koffie of thee in de hal.

 6. Trekpaarden; Technologie van de toekomst. Studenten University College Roosevelt

 7. Optreden van “Zeeuwse Sien”

 8. Gelegenheid tot het stellen van vragen over het werk van de Stichting.

 9. Sluiting (rond de klok van 22.30 uur).

  Fotowedstrijd

  Nog enkele dagen hebben de fotografen onder ons om foto’s in te sturen van trekpaarden aan het werk op een van onze evenementen. De foto’s kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit kan nog tot 15 november a.s. De beoordeling en prijsuitreiking is tijdens de donateursavond op 25 november.

  Boerenlandrit 2016

  De weersberichten werden naarmate 28 juli naderde minder positief. Zou er een herhaling van vorig jaar komen? Echter, de dag voor de 28e juli werden de berichten steeds gunstiger! Door bestuur en medewerkers was weer veel voorbereidend werk verricht om de geplande rit tot een succes te maken. Vooraankondigingen in diverse bladen, op diverse recreatie-websites en bij Omroep Zeeland gedaan. De Zeeuw van de Dag bij Omroep Zeeland werd op de rol gezet op de tijdstippen 06.45, 08.30 en 18.45 uur om dan de vragen van de journalist/reporter te beantwoorden over het Zeeuwse trekpaard en de Boerenlandrit 2016. Omstreeks 08.30 uur verschenen de eerste medewerkers/-sters om de gerijen uit de schuur van “Overduin” te rijden en de koffie met de (gesmeerde) bolussen gereed te maken. Kort daarna werd het eerste gehinnik van de paarden vernomen en arriveerden de trekpaardhouders met hun Zeeuwse trekpaarden. Vele passagiers verschenen in aangepaste kledij of klederdracht. Na kennismaking en het nuttigen van de koffie met ………… werden de paarden ingespannen en voor de wagens gezet. De stoet omvatte 11 authentieke wagens, zoals Zeeuws-Vlaamse phaeton, Walcherse verenwagens, Zuid-Bevelandse menwagen (katholiek), Thoolse kapkar, Schouwse molenaarswagen, Walcherse menwagens en Zeeuws-Vlaamse kapkar. Afhankelijk van het soort gerij bespannen met een enkel-of dubbelspan. De passagiers zochten hun plaats op en om even na half tien kon de stoet zich in beweging zetten over de laan van het landgoed “Overduin” richting Serooskerke. Aardig te vermelden dat er diverse personen van de stichting het Walchers Kostuum in hun fraaie dracht aanwezig waren om de rit mee te rijden. Het geheel vormde een fraaie authentieke formatie! Nostalgie? Ja, gezien/gehoord de reacties! Naast de belangstelling op het vroege uur van Omroep Zeeland mag zeker de aanwezigheid van de verslaggeefster van onze PZC genoemd worden, ook al voor aanvang van de rit! Uiteraard waren al vele malen de weersomstandigheden (zeker ook van vorig jaar) aan de orde geweest, doch deze dag was het redelijk aangenaam weer voor mens en dier. In de loop van de dag kwam zelfs de zon tevoorschijn! De deelnemers zagen echte Zeeuwse luchten.

  De rit werd begeleid door een tweetal verkeersbegeleiders/vrijwilligers die op de gevaarlijkste kruisingen het verkeer staande hielden. Veelal verliep dit voortreffelijk! Na de start op “Overduin” werd middels de rotonde “Serooskerke-Noord” koers gezet naar Gapinge. In dit traject was het Walcherse platteland goed te overzien met in hoofdzaak een agrarische bebouwing met prachtige akkers. In Gapinge werd bij de korenmolen “de Graanhalm” halt gehouden om een versnapering te nuttigen. Deze prachtige korenmolen is in voorgaande jaren geheel gerestaureerd met behulp van subsidies en de inzet van de Gapingse bevolking. Ook het draaien van de korenmolen doet nostalgisch aan en behoort dan ook tot cultureel erfgoed. Dank aan de familie Reijnierse/Jobse-van der Sluijs voor de aangename ontvangst. Vervolgens werd via het buitengebied van Veere/Zanddijk koers gezet naar het verzorgingshuis “Nieuw-Sandenburgh”. Hier werden de paarden uitgespannen en verzorgd, waarna aangeschoven kon worden bij een uitstekende BBQ die cateraar Jan Breedijk met zijn assistenten had voorbereid. Inmiddels hadden zich een groot aantal bewoners en omwonenden bij de wagens en paarden gevoegd. Mooie verhalen van vroeger maar ook vragen passeerden de revue. Er waren ook stille genieters. Het is voor velen een mooie herinnering geworden, zowel voor bewoners als voor deelnemers.

  De rit moest vervolgd worden dus... om even 14.00 uur werden de paarden weer ingespannen en de deelnemers namen hun plaatsen weer in. Over het Singeltje (één van de mooiste dreefjes van het stadje Veere langs de vroegere wallen) werd via de Polredijk naar Vrouwenpolder gereden. Tijdens dit deel van de route kon men het Veerse Meer overzien naar Noord-Beveland en aan de andere zijde het recreatiegebied van Staatsbosbeheer, ontwikkeld na de inundatie van Walcheren langs de stroomgeulen van het dijkgat bij Veere. Bij Vrouwenpolder werd middels de rotonde de N57 overgestoken om over de Noorddijk naar “Oranjezon” te rijden. In dit gebied is een grote afwisseling van het landschap te zien, o.a. natuurgebieden langs de duinrand, recreatieterreinen en agrarische akkers. Over de klinkerweg van de Koningin Emmaweg werd het landgoed/schuur aan de achterzijde bereikt op het geplande tijdstip van 16.30 uur.

  Na het uitspannen van de paarden en het stallen van de wagens in de schuur werden nog enige tijd de belevenissen van die dag opgehaald met de mooiste opmerking: ik wist niet dat Walcheren zo mooi was want ik ben op plekjes weest waar ik geenszins weet van had!

  Velen brachten hun dank aan het bestuur voor de organisatie en aan de trekpaardhouders voor het beschikbaar stellen van de Zeeuwse trekpaarden!!!

  Allen dank voor de inzet in welke vorm dan ook en de spontane gezelligheid!!!

  Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren – zaterdag 23 juli 2016

  Voor het eerst deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren. In vier dorpen, St. Laurens, Gapinge, Grijpskerke en Serooskerke, waren op verschillende plekken kunstenaars gesitueerd. Op alle vier de locaties heeft een paard en wagen gereden. Ingmar Alewijnse in St. Laurens, Cees Maurice in Gapinge, Sjaco de Visser in Grijpskerke en in Serooskerke reed Bart van der Wekken. Het was de bedoeling dat er een soort ‘hop-on-hop-off’ lijndienst zou ontstaan. Ook kon men gewoon een rondrit maken maar dit is niet helemaal gelukt. Het was prachtig weer en veel mensen waren op de fiets en ja, die laat je niet zomaar ergens staan. Het doel van onze deelname was niet goed genoeg bekend gemaakt bij de bezoekers. Daar moeten we volgend jaar met de organisatie van de Kunst- en Cultuurroute iets beters voor bedenken. Wel heeft de organisatie laten weten veel positieve reacties te hebben ontvangen dat er in iedere kern een paard en wagen te zien waren. En de mensen die wel meegereden hebben, vonden het een hele leuke beleving.

  Jumpin’ de Weel – zaterdag 6 augustus 2016

  Ook dit jaar kregen we weer een uitnodiging om deel te nemen aan Jumpin’ de Weel. Nee, niet voor de dressuur- of springwedstrijden maar met de carrousel, de PR-wagen en de menwagens. Op een zonnige en zeer warme dag waren we present. Omdat het de dagen ervoor nog veel geregend had, kon er geen tarwe op de wagens getast worden. Geen tarwe, lege wagens? Niet bij onze stichting, dan rijden we gewoon rond met bezoekers. In een mum van de tijd zaten de wagens vol en reden ze rond over het terrein.

  In de grote pauze krijgen we altijd de gelegenheid onze stichting te promoten in de hoofdring. Ook daar reed Cees Maurice rond met bezoekers en Wim Duvekot met het vliegend tapijt. De oproep aan de jeugd om een rondje mee te ‘vliegen’ op het tapijt was niet aan dovemansoren. Plezier voor jong en oud!

  Oogstdemonstratie op 9 augustus 2016

  Evenals vorig jaar werd de oogstdemonstratie gehouden op het tarweperceel van de familie Lous aan de Aagtekerkseweg te Oostkapelle. Het was prachtig weer en een in alle opzichten bijzonder geslaagd evenement. Deze dag trok zeer veel bezoekers. Honderden auto’s stonden geparkeerd op het tarweperceel. Een bijzonderheid is dat op een na al onze trekpaardhouders met in totaal 25 trekpaarden meededen. De vrijwilligers van de oldtimerclub bedienden de dorsmachine van L.P. Brasser.

  Volgens de gemaakte afspraken werden de voorbereidingen de dag tevoren getroffen door een ploeg bestuursleden, vrijwilligers en trekpaardenhouders. Door de hechte samenwerking had dit een zeer vlot verloop. Het fraaie weer zorgde voor een uniek tafereel op dit stukje prachtig Walchers landschap. Twee zelfbinders werden getrokken door elk drie paarden. Op drie voerwagens werden de schoven geladen. Twee wagens zorgden voor het vervoer van personen. De zaaimachine, stoppelploeg, cultivator en rosmolen waren met paardenkracht in actie. Vrijwilligers waren bezig met schoven mennen, stuken, vlegeldorsen en graan snijden met de zekel. Ook de kindercarrousel, het vliegend tapijt, hoefsmid Marcel Raats, de Zeeuwse vlegel, onze promotiestand en de restauratiewagen van Pieter Boone zorgden voor welkome attracties. Kortom, een door velen zeer gewaardeerde dag.

  Oostkapelse Dag – zaterdag 20 augustus 2016

  Op zaterdag 20 augustus deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Oostkapelse Dag. Op drie locaties in Oostkapelle waren we actief. De boerderijschuur was open ter bezichtiging en hoewel het niet superdruk was, waren er continue mensen in de schuur die zeer belangstellend waren. Onze gidsen, Cor Abrahamse en Jan de Visser waren de hele dag door met mensen in gesprek. Men nam de tijd om alles te bekijken en gezellig een kopje koffie of thee te drinken. 

  In de kerk gaf Simon Lous tweemaal zijn lezing over het trekpaard en werd de DVD vertoond. Op het voormalig knotwilgenterrein stonden drie boerenwagens te pronken en lagen handwerktuigen te bezichtigen. Daar waren Joost Adriaanse en Simon Lous aanwezig om tekst en uitleg te geven.

  Het was een hele mooie dag en er zijn heel veel bezoekers geweest. Voor volgend jaar zullen we proberen onze trekpaarden in te zetten voor bijvoorbeeld rondritten of de carrousel.

  Vrijwilligersdag op 23 september 2016

  Onze vrijwilligersdag voor bestuursleden, trekpaardhouders en vaste vrijwilligers met hun partners was dit jaar in Yerseke. Het was een stralende dag en het gezelschap genoot van het afwisselende en interessante programma.

  Met 38 deelnemers verzamelden we ons om 13.00 uur bij het Oosterscheldemuseum aan het Kerkplein. Enkele gidsen leidden ons langs de mooie collectie, die vooral gewijd is aan de mossel- en oestervisserij. De film gaf ons een prachtige indruk van de welvaart in Yerseke. Om 14.00 uur kregen we een rondleiding door het mosselbedrijf van Prins en Dingemanse en langs de authentieke oesterputten. Na een gezellige koffiepauze vaarden we onder gunstige weersomstandigheden met de Beatrix 2 over de Oosterschelde langs de mosselpercelen. We besloten deze zeer geslaagde dag bij restaurant ’t Hoekje. Uit de reacties bleek dat een ieder deze dag zeer heeft gewaardeerd.

  Landbouwperceel bij het Groenewegje te Kwadendamme/Langeweegje.

  Op dit perceel heeft dit jaar haver gegroeid. Het zaad was afkomstig van de stichting “Op Goede Gronden”. De opbrengst was 2260 kg haver wat we momenteel nog bij CZAV in opslag hebben liggen.

  Op 15 oktober hebben we het perceel met 3 span paarden geploegd. Het was gortdroog ondanks de regen in de nacht van vrijdag op zaterdag voorafgaand aan het ploegen. Toch was het perceel rond 17.00 uur geheel geploegd. Dank aan de trekpaardenhouders Cees Mol, Cees Maurice en de Gebr’s Schrijver. Er zijn plannen om volgend jaar op dit perceel weer aardappelen te telen.

   

  Najaarswerkzaamheden 2016

  Op zaterdag 8 oktober zijn de werkzaamheden begonnen op het nieuwe perceel. Die dag hebben Erik Leendertse, Ab Paauwe en Alex Krijger, ieder met een 2-span, de akker geploegd. Het perceel heeft een prachtige ligging, direct aan de doorgaande weg van Westkapelle naar Zoutelande (of andersom). Veel auto’s en fietsers die deze zaterdag passeerden, zijn gestopt om een poosje naar het ploegen met de trekpaarden te kijken. Voor de ouderen meestal een beeld uit hun jeugd en voor de jongeren vaak de gelegenheid om zo’n groot trekpaard eens van dichtbij te zien en te aaien. De trekpaardhouders waren zeer te spreken over de kwaliteit van de grond, van dit perceel. Hoewel het iets te droog was (ja, het is nooit echt helemaal goed) was de grond goed te bewerken. Voor sommige paarden was het na een heel seizoen ring- en sjezenrijden echt weer even wennen om in de voor te lopen. Maar na een paar ommekeren ging dat steeds beter.

  Op zaterdag 15 oktober hebben Sjaco de Visser, Bart van der Wekken, Ingmar Alewijnse, Ko, Rien en Mark Brooijmans het perceel verder klaar geploegd en grotendeels geëgd en gezaaid. Een prachtig gezicht, dat fel gekleurde, strak in de lak zittende zaaimachien. Ook deze dag was er veel bekijks; het prachtige nazomerweer was hier zeker debet aan. Het wachten is nu op de opkomst van de Zeeuwse Vlegel tarwe. Op dit moment (2 nov. is dit al een feit. red.)

  Noot: De mensen (5 stuks) die hebben opgegeven de nieuwsbrief wel te lezen via de website krijgen die voorlopig toch nog via de post. Kost meer van stijgen dan van dekken om deze er uit te vissen. Hoop op begrip hiervoor.

  Vacature

  Voor de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland zijn wij op zoek naar een

  PENNINGMEESTER

  In een team met nog vijf bestuursleden coördineer je de activiteiten waarmee een stukje levend cultuur-historisch erfgoed in stand gehouden wordt. Dit gebeurt door het werken met trekpaarden door de aangesloten trekpaardenhouders in Zeeland. De werkzaamheden op het Zeeuwse platteland worden zoveel mogelijk uitgevoerd met historische landbouwwerktuigen en gereedschappen die de SWTZ hiervoor in eigendom heeft. Daarnaast bezit de SWTZ een grote collectie historische rijtuigen die regelmatig worden ingezet, natuurlijk ook in combinatie met het trekpaard.

  Als penningmeester beheer je de financiën van onze stichting. Dit omvat de controle op de inkomsten en uitgaven van de stichting, inkomende en uitgaande facturen controleren en ontvangen/betalen, het leveren van de jaarstukken, het opstellen van de begroting en het beheren van de administratie van ruim 300 donateurs.

  Daarnaast verwachten we dat je zo veel mogelijk aanwezig bent bij de evenementen en natuurlijk bij de (bestuurs)vergaderingen.

  Heb je enige kennis van boekhouden en wil je een deel van je vrije tijd aan een leuke en interessante hobby besteden? Neem dan contact met ons op. Dat kan via de website: www.trekpaarden.nl/contact of via het secretariaat, Piet Hannewijk 06-13249704.

  Even Voorstellen

  Geachte, onlangs hebben wij ( Mark Brooijmans, vader Rien) ons aangesloten als trekpaardhouder bij de stichting. De liefhebberij voor het trekpaard is eigenlijk met de paplepel ingegoten van vader op zoon de afgelopen generaties. We komen uit een echte trekpaarden familie waarbij het houden en werken met trekpaarden door meerderen wordt beoefend. Het behouden van een stukje cultuurhistorie is een prachtige bijkomstigheid op deze hobby. Gezamenlijk hebben we op het moment 4 merries, 2 daarvan zijn aangekocht en respectievelijk 10 & 11 jaar. Hier wordt volop mee gewerkt zowel aangespannen als onder het zadel. Ze worden ingezet bij rondritten, werk op het land en recreatie. De derde (eigen fok) is 3 jaar en volledig beleerd en begint ook al behoorlijk mee te werken. Nummer 4 is ook een eigen fok product van dit jaar, beide eigen gefokte merries dragen de foknaam die al generaties in de familie wordt gevoerd: van Bleijendaal. Wij hopen u te mogen ontmoeten op de activiteiten van de stichting.

  Sponsoren.

  Gelukkig zijn we ook dit jaar weer ondersteund door bedrijven en instellingen die ons gunstig gezind zijn. Ook van de Provincie Zeeland en enkele gemeenten mochten we weer een subsidie ontvangen.

  De Gemeenten en bedrijven welke meerdere activiteiten hebben ondersteund willen we hieronder publiceren;

  Rabobank Walcheren-Noord-Beveland te Middelburg.

  W.E.A. accountants en adviseurs Park Veldzigt 75 in Middelburg.

  Gebroeders Weststrate dealer New Holland tractoren, Zuidweg 13/15 te Krabbendijke.

  C.Z.A.V. Aan en Verkoopvereniging ,Oostkanaalweg 5 te Wemeldinge.

  D.A.C. Overschelde, dierenartsen.

  J. Sturm Noordweg 40 Oostkapelle.

  Vervaet-van Weele, Landbouw-Mechanisatiebedrijf te Wolphaartsdijk

  Loonbedrijf Boogaard-Vader te Biggekerke

  Melse Maljaars Prelaatweg 60 Aagtekerke.

  Pieter Boone, Pioniersweg 1a, Cateraar te Grijpskerke.

  Gemeente Veere te Domburg.

  Fam. Lous, Kalfhoekseweg 2a te Oostkapelle

  Kraan en Agrobedrijf “Francke”, Kaasboerweg 3, Meliskerke.

  Bakkerij “Koppejan”, Burgemeester Adelaarstraat 2, Meliskerke.

  Dierenartsen “Borra-Trappenies”, Vliedberg 25, Biggekerke

  Deze bedrijven nodigen we hierbij van harte uit onze donateursavond te bezoeken.

  Allen hartelijk dank!Vrijwilligers en donateurs

  Graag willen wij in deze laatste nieuwsbrief van het jaar 2016 de vrijwilligers, die op welke wijze dan ook het werk van de Stichting hebben uitgevoerd of ondersteund, van harte danken voor de geleverde inzet. Zonder uw steun is het onmogelijk alle evenementen en de instandhouding van materialen uit te voeren.

  De donateurs danken wij voor hun geldelijke ondersteuning. Voor veel dingen die wij doen, is geld een onmisbare factor. Dank voor uw bijdrage!

  Wij hopen ook in het jaar 2017 weer op u te mogen rekenen!

 1.  

   

   

   

    

   

 

zeeland

rabo


dierenarts

Website: Elloro