Nieuwsbrief 2017-2


Oogstdemonstratie, tussen Zoutelande en Westkapelle

De voorbereidingen voor het houden van onze jaarlijkse oogstdemonstratie zijn op dit moment al in een vergevorderd stadium. Met de trekpaardenhouders zijn al afspraken gemaakt wie wat doet en met hoeveel paarden enz. Ook dit jaar is de medewerking weer optimaal.

Op dinsdag 8 augustus houden wij onze oogstdemo.  Opening zal gebeuren door: de Wethouder van de Gem. Veere, Dhr. J. Melse. Aanvang 14.00 uur.

Locatie: Perceel  is gelegen in Zoutelande aan de kruising Bucksweg/ Westkapelseweg.

Het perceel is goed bereikbaar. Parkeren is op het parkeerterrein gelegen voor Hotel Zuiderduin. Parkeerwachters zullen u een plaatsje toewijzen.

Op het perceel zelf wordt niet geparkeerd. Het is het perceel wintertarwe van de stichting, geteeld op grond van de Camping Janse te Zoutelande. Van deze tarwe wordt Zeeuws vlegelbrood gebakken en nog vele andere producten.

Een gedeelte daarvan kunt u zien en proeven bij de stands van de Zeeuwse vlegel. Zij hebben deze dag ook wat te vieren met hun 15 jarig bestaan.

Door middel van onze bekende aanwijsborden en vlaggen zullen wij het u zo makkelijk mogelijk maken het perceel te bereiken.

We gaan als het weer het toelaat weer met 2 zelfbinders de tarwe maaien en schoven laden op onze men-wagens. Dorsen met de machine van L.P. Brasser. Het graan wordt in zakken verzameld en op een wagen geladen. Zie voor bijzonderheden de flyer. Ook het e.v. uitstel.


Open dag trekpaardenhouders op zaterdag 8 april

Bij onze trekpaardenhouders is op 8 april open dag gehouden. De trekpaardenhouders Cees Mol, Cees Maurice en de Gebr’s Schrijver hebben op ons landbouwperceel aan het Groenewegje te ’s Gravenpolder de grond bewerkt en Ko Brooijmans heeft met onze aardappelpootmachine de aardappelen gepoot. Dit is prima gelukt met behulp van een aantal zeer handige jongens uit s Gravenpolder.  Een mooi aantal mensen heeft hiervan genoten.

Ondanks de droogte staan de aardappelen er op dit moment goed voor. Het is het ras genaamd Sarpo Mira. Hoeft niet te worden gespoten tegen de aardappelziekte Phytophthora.

Cees Mol heeft enkele keren met zijn paard de voren op orde gebracht. Enerzijds is dat, om groene aardappelen tegen te gaan en anderzijds een goede onkruidbestrijding.

Het is een relatief laat afrijpend gewas. Dus zal het wel half september zijn voordat we aan loofdoding en oogsten kunnen beginnen.

Mochten er donateurs zijn die nog wel eens graag op een ouderwetse manier aardappelen willen oogsten, geef jezelf dan op bij het secretariaat van de stichting.

Mocht het oogsten zover zijn, dan wordt je gebeld of je aanwezig kunt zijn. Zo kunnen we hopelijk met een grote groep ook het oogsten van de aardappelen op de ouderwetse manier verwezenlijken. Zie voor de contactgegevens het briefhoofd.


Verslag Open dag trekpaardenhouders op Walcheren

Op zaterdag 8 april 2017 hebben we onze voorjaarswerkzaamheden uitgevoerd op het perceel van Wim Duvekot aan de Oostbaan te Boudewijnskerke.
Het was een zonnige dag en de grond lag er ideaal bij om te bewerken.
De trekpaardhouders Erik Leendertse, Wim Duvekot en Ingmar Alewijnse waren elk met hun tweespan-trekpaarden aanwezig om de werkzaamheden uit te voeren.
Het perceel moest klaargelegd worden voor het inzaaien van suikerbieten.
De werkzaamheden werden uitgevoerd met een vierbalkssleepdeur, d.w.z. vier balken met korte ijzeren tanden om de grond gelijk en fijn te maken.
Het was een mooi perceel en de trekpaardhouders en hun paarden konden zich hier heel de dag fijn op uitleven.
De publieke belangstelling was zowel voor als na de middag goed. Jong en oud genoten weer van onze trekpaarden met hun eigenaren.
’s Middags werd ook nog gewerkt met de vijf-rols Cambridge. Dit vroeg nog heel wat trekkracht van het tweespan paarden van Erik Leendertse.
Deze werkzaamheden zijn daarna nog afgemaakt door het tweespan van Wim Duvekot.
Alles bij elkaar was het een geslaagde dag en iedereen kon tevreden naar huis gaan. Dank aan allen die aan deze dag hun medewerking hebben verleend.

Onze trekpaardenhouder Bart van der Wekken heeft op zijn eigen bedrijf werkzaamheden uitgevoerd waarvoor ook een goede belangstelling was.


Open dag van onze Stichting in onze gehuurde boerderij “Overduin”

Zaterdag 6 mei  organiseerden we de Open Dag in en bij boerderij Overduin. De mannen waren al vroeg in de weer om alle wagens, werktuigen en gereedschappen buiten te zetten. De dames zorgden voor koffie, thee en limonade en tenslotte kwamen Wim Duvekot en Ingmar Alewijnse die hun trekpaarden inspanden. Het beloofde een mooie dag te worden. En dat werd het. De belangstelling was groot. Vele rondjes met paard en wagen over het mooie terrein van Overduin. De paarden hebben nauwelijks stilgestaan. De voorzitter waagde zich aan een ruwe schatting: 300 personen hebben die middag meegereden. Jong en oud, klein en groot, iedereen was heel enthousiast. We kijken terug op een prachtige dag.


10 juni Het Walcherse Costuum

Ter ere van hun jubileum had het bestuur van het Walcherse Costuum gevraagd een aantal wagens en paarden ter beschikking te stellen voor een rondrit voor hun leden vanuit boerderij “Overduin” naar Badhotel “Domburg”. We hebben deze dag gereden met een 3 tal men-wagens en een Walcherse verenwagen. Rond 16.00 uur waren wagens en paarden weer zonder ongelukken op de thuishaven gearriveerd.


Op 17 juni waren we met een 6 tal paarden aanwezig tijdens een Familiefeest

Bart van der Wekken en Sjako de Visser waren met een drietal paarden aanwezig op locatie “Twistvliet” te Vrouwenpolder. Twee men-wagens reden de hele dag met personen op dit 13 ha grote Landgoed. Ook de carrousel en het vliegend tapijt vonden gretig aftrek bij het jongere volk. Deze familie “Snouck Hurgronje” was bijeen om te vieren dat 250 jaar geleden hun stichting was opgericht door toenmalige rijke familiegenoten zonder kinderen. Deze mensen hebben toendertijd een stichting in het leven geroepen welke als doel heeft om familiegenoten welke onverhoopt in problemen kwamen te kunnen helpen. Zo’n 400 nabestaanden hadden die dag een feest om nooit te vergeten. Blij dat we als stichting hieraan een bijdrage mochten leveren. 


Oproep!                Onderhoudsman /-vrouw gevraagd!

Om onze wagens en werktuigen in een goede conditie te brengen en te houden, kunnen we iemand gebruiken die wat vrije tijd aan de Stichting wil spenderen, twee rechterhanden heeft en graag wil helpen met het opknappen, restaureren en onderhouden van materieel en materiaal.

Zo zijn er diverse schilderklussen, reparaties c.q. vervanging van houten delen en metalen onderdelen. Wie wil er in de wintermaanden een helpende hand toesteken? Vakkundige begeleiding is aanwezig.

Meld je aan bij Piet Hannewijk – telefoon 0113 581561 / 06 13249704 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Aankondiging Boerenlandrit 2017

De voorbereidingen voor de jaarlijkse Boerenlandrit zijn weer in volle gang. Dit jaar gaan wij naar de “Zak van Zuid-Beveland” Op do. 27 juli  willen wij dus een dag gaan “spelevaren” zoals men dit in vroeger jaren noemde. Er hebben zich inmiddels 10 aanspanningen aangemeld.

Het startpunt is bij de fam. Aarnoutse aan het Lange Weegje in ’s-Gravenpolder/Kwadendamme waar om 10.00 uur het startsein zal worden gegeven. Vervolgens gaat de rit over schitterende dijkjes en wegen naar de Brilletjesdijk/Ambachtsherendijk naar de fam. Huige in Nisse waar omstreeks 12.30 uur de paarden verzorgd worden en de deelnemers kunnen gaan genieten van een gezamenlijke BBQ. Na ongeveer anderhalf uur wordt de stoet weer in beweging gezet en gaat de tocht verder richting Kwadendamme om met een grote boog weer naar het vertrekpunt te rijden. Omstreeks 16.30 uur kunnen we dan weer terug zien op hopelijk een mooie rit in de “Zak” van Zuid-Beveland.

Onze dank aan Cees en Hanneke Maurice die met ons deze  tocht in elkaar hebben gezet.

Door de tijdsdruk kon niet de volledige route en samengestelde stoet hier vermeld worden, kijk daarom binnenkort op onze site: www.trekpaarden.nl

In de volgende nieuwsbrief zal een volledig verslag gedaan worden van deze rit met op onze site foto-impressies.


Fotowedstrijd 2017

U kunt deze foto’s (maximaal twee foto’s per evenement) opsturen naar het speciaal hiervoor aangemaakte e-mailadres t.w.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alle amateurfotografen pak nu uw kans en maak foto’s van prachtige paarden aan het werk.


Evenementen waar we aanwezig zijn als Stichting

 

Op 29 juli rijden we met een Walcherse verenwagen een soort busdienst tijdens de Kunst en Cultuurroute Midden-Walcheren.   


Op 3 augustus zijn wij met onze carrousel aanwezig tijdens de folkloristische dag in Zoutelande.


Vanaf 4 tot en met 6 augustus zijn wij aanwezig met de Carrousel bij Jumpin de Weel te Nisse.

Daarnaast zijn wij op zaterdag 5 augustus aanwezig tijdens de Familiedag waar we hopen tarwe te dorsen, ons kunnen tonen in de hoofdring en kinderen van het vliegend tapijt laten genieten enz. enz.


12 augustus is onze carrousel in Burgh Haamstede tijdens  de Burghse Dag.


19 augustus zijn wij met onze carrousel aanwezig tijdens de viering van de Oostkapelse dag.


26 augustus hopen we met een bruidspaar en de naaste familie een rit te maken vanaf de Oranjezonweg naar landgoed Molenbeek in Oostkapelle en na het trouwen weer terug.

We gaan dit doen met de Zeeuws Vlaamse sjees voor het bruidspaar en de Walcherse verenwagens voor de naaste familie.


27 augustus Gaan we met onze carrousel naar de Agrarische dagen in Hoeilaart ( België)


23 en 24 sept. Is onze carrousel werkzaam in Halsteren, tijdens de Powerhorse competitie.


Rabo Clubkas Campagne.

We willen alle stemmers op onze stichting van harte danken voor hun steun aan onze stichting.

Mede door uw steun heeft de Rabobank ruim € 460,00 op onze rekening overgemaakt.

Een mooi resultaat waar we erg blij mee zijn.


Vrijwilligersdag 29 september

We gaan met bestuur en vaste vrijwilligers op vrijdag 29 september naar Nieuwdorp. Daar bezichtigen we het Bevrijdingsmuseum. We hebben daar een rondleiding in het gebouw en ook de buitenlocatie gaan we bezichtigen. Het is een twee en een halfuur durende bezichtiging.  

Afsluitend een hapje eten in restaurant de “Panhoeve”  ‘s H Arendskerke.


Ploegen, 2 september, samen met de stichting Zeeuwse Ploegwedstrijden

De directeur van de Wilhelminapolder heeft aangegeven dit jaar wel kans te zien om een perceel grond beschikbaar te stellen om de ploegkampioenschappen te kunnen houden.

We organiseren als stichting zelf geen ploegwedstrijd meer. Maar mochten er meer dan zeven trekpaardenhouders zich opgeven om te ploegen op 2 september, zullen we alsnog een ploegwedstrijd op deze datum organiseren


Nationale ploegwedstrijden 16 september, voor paarden in Veenhuizen (Drenthe)

Op dit moment is er nog niet bekend of aan dit kampioenschap ook Zeeuwse trekpaarden mee zullen doen. Het is wel een hele lange reis voor mens en paard.

Andere mededelingen

In mei van dit jaar heeft onze penningmeester Cor Abrahamse na een periode van ruim 6 jaar zijn penningmeesterschap neergelegd. Wij zijn Cor heel veel dank verschuldigd. Hij heeft in zijn periode zeer nauwgezet onze financiën in beheer gehad en daar zeer zuinig mee omgesprongen. Niettegenstaande dat had hij toch wat moeite als we als stichting toch weer een nadelig saldo moesten hanteren. Gelukkig was dat in 2016 voor de eerste keer in vele jaren niet het geval.

Cor namens het bestuur en de trekpaardenhouders heel erg bedankt voor je werk als penningmeester maar ook als vrijwilliger. Dat laatste blijft hij gelukkig nog wel. Als het nodig is heeft hij aangegeven toch voor onze stichting nog beschikbaar te zijn.

Cor nogmaals dank en het ga je goed hopelijk in een goede gezondheid.

Onze penningmeester is nu Heleen Louws wonende in Middelburg (St. Laurens). Zij zal zich in een volgende nieuwsbrief zelf aan u voorstellen.


We hebben vorig jaar de beschikking gekregen over een Noord-Bevelandse men-wagen. Deze wagen was vroeger eigendom van dhr. Huub van der Maas wonende te Kats. Bestuurder van vroeger ZLM. Zeeuwse Landbouwmaatschappij. Deze wagen wordt momenteel in zijn geheel gereviseerd en daarvoor heeft de Gemeente Noord-Beveland ons een bedrag in geld ter beschikking gesteld. Bij de overmaking van dit geld is ook de voorwaarde opgenomen dat we volgend jaar onze Boerenlandroute zullen rijden in de Gemeente Noord-Beveland.

Wij gaan zeker volgend jaar proberen hieraan te voldoen met als passagiers op deze wagen een afvaardiging van het college van Noord-Beveland en de dochter van Huub van der Maas die ons de wagen heeft geschonken.


We danken bij deze ook mevr. Corrie Rootlieb waarvan we ook vorig jaar heel wat handmaterialen hebben ontvangen. Dit alles in zeer goede staat.


Alle schenkers van spullen aan onze stichting Hartelijk Dank!  


zeeland

rabo


dierenarts

Website: Elloro