Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland

Secretariaat:

Burg. Hackstraat 12

4471 BM Wolphaartsdijk

Tel: 0113-581561

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bank: Rabobank Oosterschelderegio NL18 Rabo 03205.95.595

Website: www.trekpaarden.nl

 

Nieuwsbrief 2017-3

 

Uitnodiging voor het bezoeken van de donateuravond.

Datum       : vrijdag 24 november 2017

Aanvang  : 19.45 uur

Zaal open: 19.15 uur

Plaats        : Heinkenszand, Sportf. Borsele B.V., Stengeplein 1.

Telefoon   : 0113-561865

Programma:

 1. Opening door Joost Adriaanse, voorzitter.
 2. De trekpaardenhouder vertelt. Alex Krijger.
 3. Het Paeremes; Uitleg en demonstratie door Janneke Jakobsen.
 4. Vertoning ingezonden foto’s en verkiezing 3 beste foto’s en prijsuitreiking.
 5. Pauze. Koffie of thee in de hal.
 6. De “Travalje” door John van de Haver.
 7. Vertoning van DVD uit 1995, Folkloristische dag Nisse met 4/8/12/15 span paarden.
 8. Gelegenheid tot het stellen van vragen over het werk van de Stichting.
 9. Sluiting (rond de klok van 22.30 uur).

Fotowedstrijd

Nog enkele dagen hebben de fotografen onder ons om foto’s in te sturen van trekpaarden aan het werk op een van onze evenementen. De foto’s kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit kan nog tot 15 november a.s. De beoordeling en prijsuitreiking is tijdens de donateursavond op 24 november.

Boerenlandrit 2017 door de “Zak van Zuid-Beveland”

Het is elk jaar een hele puzzel om een rit uit te zetten die aantrekkelijk is voor het overgrote deel van de deelnemers. Dit jaar veel “bijstand” gekregen van Hanneke en Cees Maurice die woonachtig zijn in deze streek. Ook de lengte van de rit voor de paarden en het zitten op veelal harde zittingen door de deelnemers vraagt om een evenwicht tussen genieten en mogelijkheden. Of wij erin geslaagd zijn moeten de deelnemers maar beoordelen, doch de reacties na afloop waren veelal positief. Met name de rust op de plattelandswegen en dijken werden als bijzonder ervaren in deze zomertijd.

Enkele dagen voor de geplande datum van de rit waren door enkele trekpaardhouders en vrijwilligers de wagens en gerijen naar de hoeve van de familie Aarnoutse aan het Groenewegje in ’s-Gravenpolder vervoerd. Dit was het begin- en eindpunt van de uitgestippelde rit.

De weersvoorspellingen voor week 29 waren niet om naar huis te schrijven, doch voor donderdag 27 juli kwamen er positievere voorspellingen uit de bus.

Omstreeks 08.30 uur werden de eerste deelnemers en vrijwilligers op de hoeve gesignaleerd. De weersvooruitzichten voor deze dag waren niet ongunstig, t.w. wolkenvelden, afgewisseld met zonnige perioden en kans op een bui. De wagens/gerijen die binnen gestald waren werden naar buiten gereden door Piet H. en Chiel K., terwijl de trekpaardhouders, vrijwilligers en verdere deelnemers werden ontvangen met koffie en een bolus door enkele van onze trouwe vrouwelijke vrijwilligsters.

De stemming kwam er vrij snel in, gehoord hebbende verhalen die aan de tafel in de schuur verteld werden. Even na tien uur kon de stoet geformeerd worden, als volgt: 1. Zeeuws Vlaamse phaeton-2 span (Simon L./Jimme M. 2. Zeeuwse menwagen- enkel span (Cees M.) 3. Walcherse menwagen(Westerwijk)- 2 span (Bart v.d.W.) 4. Walcherse verenwagen-enkel span (Jan de V.) 5. Zuid-Bevelandse menwagen- 2 span (Ingmar A.) 6. Walcherse verenwagen- enkel span (Kees M.) 7. Walcherse menwagen- 2 span (Ab P.) 8. Walcherse verenwagen- enkel span (Jan J.) 9. Schouwse molenaarswagen- 2 span (Wim D.) 10. Thoolse kapkar- enkel span (Erik/Jacco S.) 11. Walcherse verenwagen-enkel span (Sjaco de V.).

Velen waren in klederdracht of aangepaste kleding verschenen, hetgeen een bijzonder accent aan deze stoet gaf. Daarnaast mag genoemd worden dat 8 leden van het Walchers Kostuum in hun (verschillende) dracht met hun deelname extra de aandacht trokken.

De route voerde langs de Zwaakse Weel naar de dorpskern van Nisse waar omstreeks 11.00 uur bij “Jikkemien” een verfrissing werd genuttigd en de benen even gestrekt konden worden. Vervolgens werd via “Sluishoek” koers gezet naar de Brilletjesdijk waar bij de fam. Huige werd gepauzeerd om de paarden te verzorgen en de deelnemers konden genieten van een goede BBQ . Rond de klok van 14.00 uur werd het sein gegeven om de paarden weer in te spannen en de “reis” weer te vervolgen.

Langs het dorp Kwadendamme en door het Langeweegje werd over de Hoondertsedijk weer richting het Groenewegje gereden ( tussenstop voor een versnapering) naar de hoeve van Aarnoutse waar wij omstreeks 17.00 uur zijn aangekomen. De paarden uitgespannen, verzorgd en ingeladen. Een aantal wagens werden eveneens opgeladen en door een aantal trekpaardhouders vervoerd naar de plaats van herkomst, onze boerderij in Oostkapelle.

De reacties van de deelnemers waren zeer positief gehoord hun meningen van mooie streek, afwisselende landschappen, weersomstandigheden werkten mee aan deze geslaagde boerenlandrit en dank voor de goede organisatie.

Als bijzonderheid mag nog vermeld worden dat een bejaard echtpaar (Zuidhof) uit Nisse, ruim de tachtig jaar gepasseerd, de tocht hebben meegereden en “de dag van hun leven” beleefden. De publieke belangstelling, met name op kruispunten van wegen en bij bebouwingen, was bijzonder goed. Vele plaatjes zijn geschoten van dit culturele erfgoed!

Tenslotte een woord van dank aan de fam. Aarnoutse voor hun getoonde gastvrijheid, niets was teveel !!!!

Simon Lous.

Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren – zaterdag 29 juli 2017

Net als vorig jaar deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren. Dit jaar in een bescheidener rol. De organisatie had één Walcherse verenwagen besteld. Wim Duvekot heeft deze dag voor ons ingevuld. Of dit een volgend jaar nog een vervolg krijgt moeten we nog afwachten. De opzet is nog voor verbetering vatbaar.   

Jumpin’ de Weel – zaterdag 5 augustus 2017

Ook dit jaar kregen we weer een uitnodiging om deel te nemen aan Jumpin’ de Weel.  Dit jaar in een wat bescheidener rol. 4,5 en 6 augustus met de carrousel. Op 5 augustus met twee men-wagens, vliegend tapijt, ringsteken en op paard rondjes rijden voor kinderen. De men-wagens waren op 4 augustus al geladen met schoven. Deze zijn naar de dorsmachine gereden door Wim Duvekot en Cees Mol. Daarvoor kregen we de gelegenheid om ons te promoten in de hoofdring. Rond 12.00 uur kwam er nog een bui die we even hebben afgewacht. Toen de regen wat minder werd hebben we onze wagens geshowd voor een groot publiek. Dit onder deskundig commentaar van mevr. Ankie Wilderink, ook donateur van onze stichting die op voortreffelijke wijze onze stichting voor het voetlicht bracht. Of het zo moest zijn; na ons optreden regende het een half uur zo hard dat je even niet buiten kon zijn. Daarna klaarde het helemaal op, en werd het nog goed weer met zeer vele bezoekers met kinderen, welke in grote getale hebben genoten van het vliegend tapijt en het zitten op een echt paard. Cees Mol heeft na het dorsen, zeer veel mensen laten genieten op de men-wagen met zijn rondritten.

Een zeer geslaagde dag. 

 

Oogstdemonstratie op 8 augustus 2017

Het was al een hele week wat twijfelachtig of onze oogstdemonstratie wel door kon gaan. Op de maandag voor de oogstdemo ging het nog goed. Alle spullen werden probleemloos aangevoerd en we hoopten maar dat het weer ons ook de andere dag goed gezind zou zijn.

In de morgenuren van 8 augustus ging het nog redelijk goed. Wel hebben we toen nog wat gebinderd in de veronderstelling dat het een periode in de middag wel een wat minder zou zijn. Zo stonden bij aanvang van de oogstdemonstratie toch enkele wagens met schoven gereed.

De vrijwilligers van de oldtimerclub maakten de dorsmachine van L.P. Brasser gereed voor gebruik.

Om 14.00 uur werd onze oogstdemonstratie geopend door wethouder Jaap Melse. Gezeten op de aflegger, geschonken door Sj de Visser aan de stichting, werd het graan gemaaid. Daarna ging een ieder aan het werk. Op de  voerwagens werden de schoven geladen. Deze werden naar de dorsmachine gebracht en gedorsen. Twee wagens zorgden voor het vervoer van personen. Hele mooie ritjes door het aangrenzende bos De zaaimachine, stoppelploeg, cultivator en rosmolen waren met paardenkracht in actie. Vrijwilligers waren bezig met schoven mennen, stuken, vlegeldorsen en graan snijden met de zekel. Ook de kindercarrousel, hoefsmid Marcel Raats, de Zeeuwse vlegel, onze promotiestand, zorgden voor welkome attracties. Rond de klok van 15.00 uur was daar het eerste buitje.De binder moest worden afgedekt als mede ook de dorsmachine. Dit scenario herhaalde zich nog enkele keren. Toch hebben we alles nog kunnen binderen en dorsen die middag. Een geluk bij een ongeluk was nog dat het deze keer ons eigen graan was wat geoogst moest worden. We konden dus zelf beslissen of we door gingen of niet. Het publiek liet het uiteraard ook afweten. Dat werd nog versterkt door het feit dat het in andere delen van de Provincie en het land, het weer nog veel minder was dan in Zoutelande. Kortom een oogstdemonstratie die we nooit meer hopen mee te maken.

Ook financieel gezien is dit voor onze stichting geen leuke dag geweest.

 

Burghse dag 12 augustus 2017

Onze carrousel was aanwezig tijdens deze dag en werd ingevuld door Bart van der Wekken met zijn paard. Door een onvolkomenheid was er wat paniek bij de paarden ontstaan waar wij gelukkig part noch deel aan hadden.

 

Oostkapelse Dag – zaterdag 19 augustus 2017

Op zaterdag 19 augustus deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Oostkapelse Dag. 

We waren daar aanwezig met onze carrousel. Cees Maurice met vrouw, zijn paard en kleinzonen.

Hij heeft het deze dag zeer druk gehad, ondanks het feit dat er voor de rondritjes betaald moest worden wat overigens door de organisatie werd geregeld.

Kortom het was een zeer geslaagd optreden op een heel drukke Oostkapelse dag.

Zeeuws-Vlaamse sjees en twee Walcherse verenwagens, bruiloft te Oostkapelle.

Op 26 augustus hebben Wim Duvekot met Sjees en Bart van der Wekken met zoon en twee Walcherse verenwagens de bruid en bruidegom en bruiloftsgasten een mooie rit bezorgd naar de trouwlocatie en weer terug naar huis. Een mooie rit die door de bruiloftsgasten zeer werd gewaardeerd.

 

Carrousel naar Hoeilaart ( België) 27 augustus.

Rien en Mark zijn deze dag met de carrousel naar het paardenfestijn in Heoilaart geweest. Zeer veel kinderen blij gemaakt met ritjes op de carrousel.

Ploegen in de Wilhelminapolder op zaterdag 2 september.

In samenwerking met de regelingscommissie ploegwedstrijden Zeeland zijn op 2 september ploegwedstrijden voor tractoren en demonstratie ploegen paarden georganiseerd. Twee trekpaardenhouders uit Zeeland hebben daaraan meegedaan en twee uit Brabant. De opening is geschied door de Commissaris van de Koning Han Polman. Dit met de drie paarden van Ko Brooymans. Dit was een leuke dag voor iedere deelnemer en het publiek.

Carrousel in Halsteren op 23 en 24 september.

Tijdens de Power Horse te Halsteren is de carrousel ingezet met een paard van Ko Brooymans.

Vrijwilligersdag op 29 september 2017

Onze vrijwilligersdag voor bestuursleden, trekpaardhouders en vaste vrijwilligers met hun partners was dit jaar in Nieuwdorp. Het bevrijdingsmuseum. De middag begon rond 13.30 uur.

We werden daar ontvangen door enkele gidsen die gedeeltelijk ook nog de oorlog 40/45 hadden meegemaakt. Na het zien van een indrukwekkende film over de oorlog en de redenen rondom konden we zien hoe de wapens, uniformen en alle andere kleine materialen die tijdens de oorlog er uit zagen en zijn gebruikt. Beschamend was om te zien hoe het Duitse leger zijn zaakjes op orde had v.w.b. materieel en uniformen enz. t.o.v. het Nederlandse leger.

Geen wonder dat het maar enkele dagen duurde voordat wij ons aan de vijand moesten onderwerpen.

Na de koffie hebben we buiten nog enkele tanks bekeken en verdedigingswallen bewonderd.

In een noodkerkje waren er ook nogal wat dingen te zien en ook daar ontbraken de verhalen niet.

Kortom een leerzame middag om onze geschiedenis weer eens in ons op te nemen.

Daarna togen wij naar de “Panhoeve” in ‘s H Arendskerke. Een vrij nieuw restaurant waar we heerlijk hebben gegeten en gedronken. Ook is daar op gepaste wijze afscheid genomen van onze oud penningmeester Cor Abrahamse en zijn vrouw. Hem is een enveloppe met inhoud overhandigd en een bronzen paardje op sokkel. Cor nogmaals dank voor je uitstekende werk wat je voor onze stichting hebt verricht.

Najaarswerkzaamheden 2017 bij landbouwperceel het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

Dit keer werd er op de bedrijven geen open dag gehouden. Bij uitzondering werden de trekpaardenhouders deze keer uitgenodigd om met de handjes zelf aan de slag te gaan. Op zaterdag 14 oktober waren een groot aantal trekpaardenhouders, vrijwilligers, bestuursleden en een aantal kinderen bezig op ons perceel aardappelen aan het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

In de voorafgaande weken was er al wat voorwerk verricht door Chiel Kloosterman, Ko Brooymans, Cees Mol en Piet Hannewijk. Op de woensdagmiddag ook nog bijgestaan door een viertal kinderen uit ‘s Gravenpolder die ook bij het poten van de aardappelen hun werk hadden gedaan. Alle lof hiervoor.

Ko Brooymans had het bij de veiling op Tholen voor elkaar gekregen om een 1200 veilingkisten in bruikleen te krijgen totdat de nieuwe aardappelen op Tholen weer aangeboden worden.

Los konden we deze aardappelen nergens kwijt om te bewaren. In uiterste nood hadden we deze aardappelen maar in een hoop buiten moeten opslaan. Gelukkig kwam Ko Brooymans net op tijd met zijn oplossing.

De eerste mensen waren al aanwezig om 9.00 uur. Zij konden direct aan de slag omdat de dag tevoren al een aantal rijen met een voorraadrooier met de trekker waren gerooid.

Cees Maurice was aanwezig met een span paarden om het restant van het perceel te rooien. Daartoe was de werpradrooier van de stichting in de week daarvoor aangevoerd. Deze rooier is geschonken door Magda Geluk aan de stichting. Wijlen haar man en oud-bestuurslid Henk Geluk had deze grondig opgeknapt. De rooier deed zijn werk prima. Met een paard van Cees Maurice ging het minder. Deze moest na enkele rijen afhaken. Cees heeft deze afgevoerd en de dierenarts heeft deze behandeld. De Gebr’s Schrijver hebben een nieuw paard aangevoerd zodat we toch verder konden met het rooien.

Dat is goed gelukt. Rond de klok van 16.00 uur waren alle aardappelen in kisten op het land. In totaal hebben we nu 1080 kisten in de opslag staan. Ongeveer 25 ton aardappelen van het merk Sarpo Mira.

Dit is een biologisch aardappelras wat weinig gevoelig is voor de aardappelziekte Phythopthora. We hebben deze aardappelen dan ook daarvoor niet gespoten. We hopen deze aardappelen rond december te leveren aan Mc Cain in Lewedorp, in de hoop daar een redelijke prijs voor te ontvangen.

 

Nieuwe penningmeester.

Ik wil mij even aan U voorstellen.

Sinds mei 2017 ben ik de nieuwe penningmeester van Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland.
Ik heet Heleen Louws,  54 jaar oud en getrouwd. In het verleden ben ik in de administratie werkzaam geweest.
In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met hardlopen. Verder wandel en fiets ik graag. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Ik vind het leuk om de administratie van de Stichting te verzorgen en zal nauwgezet de financiën beheren.
Bovenal hoop ik door mijn bijdrage de Stichting ook voor de komende generatie in stand te houden.

U kunt mij voor vragen en opmerkingen bereiken. Mijn adresgegevens zijn: Heleen Louws,

De Meylaan 5, 4333 LP Middelburg. Tel.0118-615729 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Overlijden van Jan de Visser.

Wij werden opgeschrikt door het bericht dat we ontvingen dat op 30 oktober zeer plotseling is overleden onze senior trekpaardhouder Jan de Visser.

Jan was vanaf de oprichting van onze stichting nauw betrokken bij al het werk dat er ging plaatsvinden. Dit als trekpaardhouder en zeker ook als vrijwilliger. Wij zullen hem node missen. Ook zijn grote kennis van werktuigen en zijn vriendschap is voor onze stichting een aderlating.

Wij wensen Corrie, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Sponsoren.

Gelukkig zijn we ook dit jaar weer ondersteund door bedrijven en instellingen die ons gunstig gezind zijn. Ook van de Provincie Zeeland en enkele gemeenten mochten we weer een subsidie ontvangen.

De Gemeenten en bedrijven welke meerdere activiteiten hebben ondersteund willen we hieronder publiceren;

W.E.A. accountants en adviseurs Dierkensteenweg 1, Oostburg.

Gebroeders Weststrate dealer New Holland tractoren, Zuidweg 13/15 te Krabbendijke.

C.Z.A.V. Aan en Verkoopvereniging ,Oostkanaalweg 5 te Wemeldinge.

Meulenberg diervoeders, Serooskerke.

Camping Janse, Westkapelseweg 59, Zoutelande

Vervaet-van Weele, Landbouw-Mechanisatiebedrijf te Wolphaartsdijk

Melis Kraanverhuur Ampéreweg 38, Middelburg.

Melse Maljaars Prelaatweg 60 Aagtekerke.

Pieter Boone, Pioniersweg 1a, Cateraar te Grijpskerke.

Gemeente Veere te Domburg.

Kraan en Agrobedrijf “Francke”, Kaasboerweg 3, Meliskerke.

Van Westen Bouwmaterialen, Middelburg.

 1. Peene, Service en Handelsonderneming, Westkapelle

Dierenartsen “Borra-Trappeniers”, Vliedberg 25, Biggekerke

Deze bedrijven nodigen we hierbij van harte uit onze donateursavond te bezoeken.

Allen hartelijk dank!

Vrijwilligers en donateurs

Graag willen wij in deze laatste nieuwsbrief van het jaar 2017 de vrijwilligers, die op welke wijze dan ook het werk van de Stichting hebben uitgevoerd of ondersteund, van harte danken voor de geleverde inzet. Zonder uw steun is het onmogelijk alle evenementen en de instandhouding van materialen uit te voeren.

De donateurs danken wij voor hun geldelijke ondersteuning. Voor veel dingen die wij doen, is geld een onmisbare factor. Dank voor uw bijdrage!

Wij hopen ook in het jaar 2018 weer op u te mogen rekenen!

 

 

 

  

 

 

 

 Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland

Secretariaat:

Burg. Hackstraat 12

4471 BM Wolphaartsdijk

Tel: 0113-581561

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bank: Rabobank Oosterschelderegio NL18 Rabo 03205.95.595

Website: www.trekpaarden.nl

 

Nieuwsbrief 2017-3

 

Uitnodiging voor het bezoeken van de donateuravond.

Datum       : vrijdag 24 november 2017

Aanvang  : 19.45 uur

Zaal open: 19.15 uur

Plaats        : Heinkenszand, Sportf. Borsele B.V., Stengeplein 1.

Telefoon   : 0113-561865

Programma:

 1. Opening door Joost Adriaanse, voorzitter.
 2. De trekpaardenhouder vertelt. Alex Krijger.
 3. Het Paeremes; Uitleg en demonstratie door Janneke Jakobsen.
 4. Vertoning ingezonden foto’s en verkiezing 3 beste foto’s en prijsuitreiking.
 5. Pauze. Koffie of thee in de hal.
 6. De “Travalje” door John van de Haver.
 7. Vertoning van DVD uit 1995, Folkloristische dag Nisse met 4/8/12/15 span paarden.
 8. Gelegenheid tot het stellen van vragen over het werk van de Stichting.
 9. Sluiting (rond de klok van 22.30 uur).

Fotowedstrijd

Nog enkele dagen hebben de fotografen onder ons om foto’s in te sturen van trekpaarden aan het werk op een van onze evenementen. De foto’s kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit kan nog tot 15 november a.s. De beoordeling en prijsuitreiking is tijdens de donateursavond op 24 november.

Boerenlandrit 2017 door de “Zak van Zuid-Beveland”

Het is elk jaar een hele puzzel om een rit uit te zetten die aantrekkelijk is voor het overgrote deel van de deelnemers. Dit jaar veel “bijstand” gekregen van Hanneke en Cees Maurice die woonachtig zijn in deze streek. Ook de lengte van de rit voor de paarden en het zitten op veelal harde zittingen door de deelnemers vraagt om een evenwicht tussen genieten en mogelijkheden. Of wij erin geslaagd zijn moeten de deelnemers maar beoordelen, doch de reacties na afloop waren veelal positief. Met name de rust op de plattelandswegen en dijken werden als bijzonder ervaren in deze zomertijd.

Enkele dagen voor de geplande datum van de rit waren door enkele trekpaardhouders en vrijwilligers de wagens en gerijen naar de hoeve van de familie Aarnoutse aan het Groenewegje in ’s-Gravenpolder vervoerd. Dit was het begin- en eindpunt van de uitgestippelde rit.

De weersvoorspellingen voor week 29 waren niet om naar huis te schrijven, doch voor donderdag 27 juli kwamen er positievere voorspellingen uit de bus.

Omstreeks 08.30 uur werden de eerste deelnemers en vrijwilligers op de hoeve gesignaleerd. De weersvooruitzichten voor deze dag waren niet ongunstig, t.w. wolkenvelden, afgewisseld met zonnige perioden en kans op een bui. De wagens/gerijen die binnen gestald waren werden naar buiten gereden door Piet H. en Chiel K., terwijl de trekpaardhouders, vrijwilligers en verdere deelnemers werden ontvangen met koffie en een bolus door enkele van onze trouwe vrouwelijke vrijwilligsters.

De stemming kwam er vrij snel in, gehoord hebbende verhalen die aan de tafel in de schuur verteld werden. Even na tien uur kon de stoet geformeerd worden, als volgt: 1. Zeeuws Vlaamse phaeton-2 span (Simon L./Jimme M. 2. Zeeuwse menwagen- enkel span (Cees M.) 3. Walcherse menwagen(Westerwijk)- 2 span (Bart v.d.W.) 4. Walcherse verenwagen-enkel span (Jan de V.) 5. Zuid-Bevelandse menwagen- 2 span (Ingmar A.) 6. Walcherse verenwagen- enkel span (Kees M.) 7. Walcherse menwagen- 2 span (Ab P.) 8. Walcherse verenwagen- enkel span (Jan J.) 9. Schouwse molenaarswagen- 2 span (Wim D.) 10. Thoolse kapkar- enkel span (Erik/Jacco S.) 11. Walcherse verenwagen-enkel span (Sjaco de V.).

Velen waren in klederdracht of aangepaste kleding verschenen, hetgeen een bijzonder accent aan deze stoet gaf. Daarnaast mag genoemd worden dat 8 leden van het Walchers Kostuum in hun (verschillende) dracht met hun deelname extra de aandacht trokken.

De route voerde langs de Zwaakse Weel naar de dorpskern van Nisse waar omstreeks 11.00 uur bij “Jikkemien” een verfrissing werd genuttigd en de benen even gestrekt konden worden. Vervolgens werd via “Sluishoek” koers gezet naar de Brilletjesdijk waar bij de fam. Huige werd gepauzeerd om de paarden te verzorgen en de deelnemers konden genieten van een goede BBQ . Rond de klok van 14.00 uur werd het sein gegeven om de paarden weer in te spannen en de “reis” weer te vervolgen.

Langs het dorp Kwadendamme en door het Langeweegje werd over de Hoondertsedijk weer richting het Groenewegje gereden ( tussenstop voor een versnapering) naar de hoeve van Aarnoutse waar wij omstreeks 17.00 uur zijn aangekomen. De paarden uitgespannen, verzorgd en ingeladen. Een aantal wagens werden eveneens opgeladen en door een aantal trekpaardhouders vervoerd naar de plaats van herkomst, onze boerderij in Oostkapelle.

De reacties van de deelnemers waren zeer positief gehoord hun meningen van mooie streek, afwisselende landschappen, weersomstandigheden werkten mee aan deze geslaagde boerenlandrit en dank voor de goede organisatie.

Als bijzonderheid mag nog vermeld worden dat een bejaard echtpaar (Zuidhof) uit Nisse, ruim de tachtig jaar gepasseerd, de tocht hebben meegereden en “de dag van hun leven” beleefden. De publieke belangstelling, met name op kruispunten van wegen en bij bebouwingen, was bijzonder goed. Vele plaatjes zijn geschoten van dit culturele erfgoed!

Tenslotte een woord van dank aan de fam. Aarnoutse voor hun getoonde gastvrijheid, niets was teveel !!!!

Simon Lous.

Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren – zaterdag 29 juli 2017

Net als vorig jaar deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren. Dit jaar in een bescheidener rol. De organisatie had één Walcherse verenwagen besteld. Wim Duvekot heeft deze dag voor ons ingevuld. Of dit een volgend jaar nog een vervolg krijgt moeten we nog afwachten. De opzet is nog voor verbetering vatbaar.   

Jumpin’ de Weel – zaterdag 5 augustus 2017

Ook dit jaar kregen we weer een uitnodiging om deel te nemen aan Jumpin’ de Weel.  Dit jaar in een wat bescheidener rol. 4,5 en 6 augustus met de carrousel. Op 5 augustus met twee men-wagens, vliegend tapijt, ringsteken en op paard rondjes rijden voor kinderen. De men-wagens waren op 4 augustus al geladen met schoven. Deze zijn naar de dorsmachine gereden door Wim Duvekot en Cees Mol. Daarvoor kregen we de gelegenheid om ons te promoten in de hoofdring. Rond 12.00 uur kwam er nog een bui die we even hebben afgewacht. Toen de regen wat minder werd hebben we onze wagens geshowd voor een groot publiek. Dit onder deskundig commentaar van mevr. Ankie Wilderink, ook donateur van onze stichting die op voortreffelijke wijze onze stichting voor het voetlicht bracht. Of het zo moest zijn; na ons optreden regende het een half uur zo hard dat je even niet buiten kon zijn. Daarna klaarde het helemaal op, en werd het nog goed weer met zeer vele bezoekers met kinderen, welke in grote getale hebben genoten van het vliegend tapijt en het zitten op een echt paard. Cees Mol heeft na het dorsen, zeer veel mensen laten genieten op de men-wagen met zijn rondritten.

Een zeer geslaagde dag. 

 

Oogstdemonstratie op 8 augustus 2017

Het was al een hele week wat twijfelachtig of onze oogstdemonstratie wel door kon gaan. Op de maandag voor de oogstdemo ging het nog goed. Alle spullen werden probleemloos aangevoerd en we hoopten maar dat het weer ons ook de andere dag goed gezind zou zijn.

In de morgenuren van 8 augustus ging het nog redelijk goed. Wel hebben we toen nog wat gebinderd in de veronderstelling dat het een periode in de middag wel een wat minder zou zijn. Zo stonden bij aanvang van de oogstdemonstratie toch enkele wagens met schoven gereed.

De vrijwilligers van de oldtimerclub maakten de dorsmachine van L.P. Brasser gereed voor gebruik.

Om 14.00 uur werd onze oogstdemonstratie geopend door wethouder Jaap Melse. Gezeten op de aflegger, geschonken door Sj de Visser aan de stichting, werd het graan gemaaid. Daarna ging een ieder aan het werk. Op de  voerwagens werden de schoven geladen. Deze werden naar de dorsmachine gebracht en gedorsen. Twee wagens zorgden voor het vervoer van personen. Hele mooie ritjes door het aangrenzende bos De zaaimachine, stoppelploeg, cultivator en rosmolen waren met paardenkracht in actie. Vrijwilligers waren bezig met schoven mennen, stuken, vlegeldorsen en graan snijden met de zekel. Ook de kindercarrousel, hoefsmid Marcel Raats, de Zeeuwse vlegel, onze promotiestand, zorgden voor welkome attracties. Rond de klok van 15.00 uur was daar het eerste buitje.De binder moest worden afgedekt als mede ook de dorsmachine. Dit scenario herhaalde zich nog enkele keren. Toch hebben we alles nog kunnen binderen en dorsen die middag. Een geluk bij een ongeluk was nog dat het deze keer ons eigen graan was wat geoogst moest worden. We konden dus zelf beslissen of we door gingen of niet. Het publiek liet het uiteraard ook afweten. Dat werd nog versterkt door het feit dat het in andere delen van de Provincie en het land, het weer nog veel minder was dan in Zoutelande. Kortom een oogstdemonstratie die we nooit meer hopen mee te maken.

Ook financieel gezien is dit voor onze stichting geen leuke dag geweest.

 

Burghse dag 12 augustus 2017

Onze carrousel was aanwezig tijdens deze dag en werd ingevuld door Bart van der Wekken met zijn paard. Door een onvolkomenheid was er wat paniek bij de paarden ontstaan waar wij gelukkig part noch deel aan hadden.

 

Oostkapelse Dag – zaterdag 19 augustus 2017

Op zaterdag 19 augustus deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Oostkapelse Dag. 

We waren daar aanwezig met onze carrousel. Cees Maurice met vrouw, zijn paard en kleinzonen.

Hij heeft het deze dag zeer druk gehad, ondanks het feit dat er voor de rondritjes betaald moest worden wat overigens door de organisatie werd geregeld.

Kortom het was een zeer geslaagd optreden op een heel drukke Oostkapelse dag.

Zeeuws-Vlaamse sjees en twee Walcherse verenwagens, bruiloft te Oostkapelle.

Op 26 augustus hebben Wim Duvekot met Sjees en Bart van der Wekken met zoon en twee Walcherse verenwagens de bruid en bruidegom en bruiloftsgasten een mooie rit bezorgd naar de trouwlocatie en weer terug naar huis. Een mooie rit die door de bruiloftsgasten zeer werd gewaardeerd.

 

Carrousel naar Hoeilaart ( België) 27 augustus.

Rien en Mark zijn deze dag met de carrousel naar het paardenfestijn in Heoilaart geweest. Zeer veel kinderen blij gemaakt met ritjes op de carrousel.

Ploegen in de Wilhelminapolder op zaterdag 2 september.

In samenwerking met de regelingscommissie ploegwedstrijden Zeeland zijn op 2 september ploegwedstrijden voor tractoren en demonstratie ploegen paarden georganiseerd. Twee trekpaardenhouders uit Zeeland hebben daaraan meegedaan en twee uit Brabant. De opening is geschied door de Commissaris van de Koning Han Polman. Dit met de drie paarden van Ko Brooymans. Dit was een leuke dag voor iedere deelnemer en het publiek.

Carrousel in Halsteren op 23 en 24 september.

Tijdens de Power Horse te Halsteren is de carrousel ingezet met een paard van Ko Brooymans.

Vrijwilligersdag op 29 september 2017

Onze vrijwilligersdag voor bestuursleden, trekpaardhouders en vaste vrijwilligers met hun partners was dit jaar in Nieuwdorp. Het bevrijdingsmuseum. De middag begon rond 13.30 uur.

We werden daar ontvangen door enkele gidsen die gedeeltelijk ook nog de oorlog 40/45 hadden meegemaakt. Na het zien van een indrukwekkende film over de oorlog en de redenen rondom konden we zien hoe de wapens, uniformen en alle andere kleine materialen die tijdens de oorlog er uit zagen en zijn gebruikt. Beschamend was om te zien hoe het Duitse leger zijn zaakjes op orde had v.w.b. materieel en uniformen enz. t.o.v. het Nederlandse leger.

Geen wonder dat het maar enkele dagen duurde voordat wij ons aan de vijand moesten onderwerpen.

Na de koffie hebben we buiten nog enkele tanks bekeken en verdedigingswallen bewonderd.

In een noodkerkje waren er ook nogal wat dingen te zien en ook daar ontbraken de verhalen niet.

Kortom een leerzame middag om onze geschiedenis weer eens in ons op te nemen.

Daarna togen wij naar de “Panhoeve” in ‘s H Arendskerke. Een vrij nieuw restaurant waar we heerlijk hebben gegeten en gedronken. Ook is daar op gepaste wijze afscheid genomen van onze oud penningmeester Cor Abrahamse en zijn vrouw. Hem is een enveloppe met inhoud overhandigd en een bronzen paardje op sokkel. Cor nogmaals dank voor je uitstekende werk wat je voor onze stichting hebt verricht.

Najaarswerkzaamheden 2017 bij landbouwperceel het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

Dit keer werd er op de bedrijven geen open dag gehouden. Bij uitzondering werden de trekpaardenhouders deze keer uitgenodigd om met de handjes zelf aan de slag te gaan. Op zaterdag 14 oktober waren een groot aantal trekpaardenhouders, vrijwilligers, bestuursleden en een aantal kinderen bezig op ons perceel aardappelen aan het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

In de voorafgaande weken was er al wat voorwerk verricht door Chiel Kloosterman, Ko Brooymans, Cees Mol en Piet Hannewijk. Op de woensdagmiddag ook nog bijgestaan door een viertal kinderen uit ‘s Gravenpolder die ook bij het poten van de aardappelen hun werk hadden gedaan. Alle lof hiervoor.

Ko Brooymans had het bij de veiling op Tholen voor elkaar gekregen om een 1200 veilingkisten in bruikleen te krijgen totdat de nieuwe aardappelen op Tholen weer aangeboden worden.

Los konden we deze aardappelen nergens kwijt om te bewaren. In uiterste nood hadden we deze aardappelen maar in een hoop buiten moeten opslaan. Gelukkig kwam Ko Brooymans net op tijd met zijn oplossing.

De eerste mensen waren al aanwezig om 9.00 uur. Zij konden direct aan de slag omdat de dag tevoren al een aantal rijen met een voorraadrooier met de trekker waren gerooid.

Cees Maurice was aanwezig met een span paarden om het restant van het perceel te rooien. Daartoe was de werpradrooier van de stichting in de week daarvoor aangevoerd. Deze rooier is geschonken door Magda Geluk aan de stichting. Wijlen haar man en oud-bestuurslid Henk Geluk had deze grondig opgeknapt. De rooier deed zijn werk prima. Met een paard van Cees Maurice ging het minder. Deze moest na enkele rijen afhaken. Cees heeft deze afgevoerd en de dierenarts heeft deze behandeld. De Gebr’s Schrijver hebben een nieuw paard aangevoerd zodat we toch verder konden met het rooien.

Dat is goed gelukt. Rond de klok van 16.00 uur waren alle aardappelen in kisten op het land. In totaal hebben we nu 1080 kisten in de opslag staan. Ongeveer 25 ton aardappelen van het merk Sarpo Mira.

Dit is een biologisch aardappelras wat weinig gevoelig is voor de aardappelziekte Phythopthora. We hebben deze aardappelen dan ook daarvoor niet gespoten. We hopen deze aardappelen rond december te leveren aan Mc Cain in Lewedorp, in de hoop daar een redelijke prijs voor te ontvangen.

 

Nieuwe penningmeester.

Ik wil mij even aan U voorstellen.

Sinds mei 2017 ben ik de nieuwe penningmeester van Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland.
Ik heet Heleen Louws,  54 jaar oud en getrouwd. In het verleden ben ik in de administratie werkzaam geweest.
In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met hardlopen. Verder wandel en fiets ik graag. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Ik vind het leuk om de administratie van de Stichting te verzorgen en zal nauwgezet de financiën beheren.
Bovenal hoop ik door mijn bijdrage de Stichting ook voor de komende generatie in stand te houden.

U kunt mij voor vragen en opmerkingen bereiken. Mijn adresgegevens zijn: Heleen Louws,

De Meylaan 5, 4333 LP Middelburg. Tel.0118-615729 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Overlijden van Jan de Visser.

Wij werden opgeschrikt door het bericht dat we ontvingen dat op 30 oktober zeer plotseling is overleden onze senior trekpaardhouder Jan de Visser.

Jan was vanaf de oprichting van onze stichting nauw betrokken bij al het werk dat er ging plaatsvinden. Dit als trekpaardhouder en zeker ook als vrijwilliger. Wij zullen hem node missen. Ook zijn grote kennis van werktuigen en zijn vriendschap is voor onze stichting een aderlating.

Wij wensen Corrie, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Sponsoren.

Gelukkig zijn we ook dit jaar weer ondersteund door bedrijven en instellingen die ons gunstig gezind zijn. Ook van de Provincie Zeeland en enkele gemeenten mochten we weer een subsidie ontvangen.

De Gemeenten en bedrijven welke meerdere activiteiten hebben ondersteund willen we hieronder publiceren;

W.E.A. accountants en adviseurs Dierkensteenweg 1, Oostburg.

Gebroeders Weststrate dealer New Holland tractoren, Zuidweg 13/15 te Krabbendijke.

C.Z.A.V. Aan en Verkoopvereniging ,Oostkanaalweg 5 te Wemeldinge.

Meulenberg diervoeders, Serooskerke.

Camping Janse, Westkapelseweg 59, Zoutelande

Vervaet-van Weele, Landbouw-Mechanisatiebedrijf te Wolphaartsdijk

Melis Kraanverhuur Ampéreweg 38, Middelburg.

Melse Maljaars Prelaatweg 60 Aagtekerke.

Pieter Boone, Pioniersweg 1a, Cateraar te Grijpskerke.

Gemeente Veere te Domburg.

Kraan en Agrobedrijf “Francke”, Kaasboerweg 3, Meliskerke.

Van Westen Bouwmaterialen, Middelburg.

 1. Peene, Service en Handelsonderneming, Westkapelle

Dierenartsen “Borra-Trappeniers”, Vliedberg 25, Biggekerke

Deze bedrijven nodigen we hierbij van harte uit onze donateursavond te bezoeken.

Allen hartelijk dank!

Vrijwilligers en donateurs

Graag willen wij in deze laatste nieuwsbrief van het jaar 2017 de vrijwilligers, die op welke wijze dan ook het werk van de Stichting hebben uitgevoerd of ondersteund, van harte danken voor de geleverde inzet. Zonder uw steun is het onmogelijk alle evenementen en de instandhouding van materialen uit te voeren.

De donateurs danken wij voor hun geldelijke ondersteuning. Voor veel dingen die wij doen, is geld een onmisbare factor. Dank voor uw bijdrage!

Wij hopen ook in het jaar 2018 weer op u te mogen rekenen!

 

 

 

  

 

 

 

 Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland

Secretariaat:

Burg. Hackstraat 12

4471 BM Wolphaartsdijk

Tel: 0113-581561

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bank: Rabobank Oosterschelderegio NL18 Rabo 03205.95.595

Website: www.trekpaarden.nl

 

Nieuwsbrief 2017-3

 

Uitnodiging voor het bezoeken van de donateuravond.

Datum       : vrijdag 24 november 2017

Aanvang  : 19.45 uur

Zaal open: 19.15 uur

Plaats        : Heinkenszand, Sportf. Borsele B.V., Stengeplein 1.

Telefoon   : 0113-561865

Programma:

 1. Opening door Joost Adriaanse, voorzitter.
 2. De trekpaardenhouder vertelt. Alex Krijger.
 3. Het Paeremes; Uitleg en demonstratie door Janneke Jakobsen.
 4. Vertoning ingezonden foto’s en verkiezing 3 beste foto’s en prijsuitreiking.
 5. Pauze. Koffie of thee in de hal.
 6. De “Travalje” door John van de Haver.
 7. Vertoning van DVD uit 1995, Folkloristische dag Nisse met 4/8/12/15 span paarden.
 8. Gelegenheid tot het stellen van vragen over het werk van de Stichting.
 9. Sluiting (rond de klok van 22.30 uur).

Fotowedstrijd

Nog enkele dagen hebben de fotografen onder ons om foto’s in te sturen van trekpaarden aan het werk op een van onze evenementen. De foto’s kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit kan nog tot 15 november a.s. De beoordeling en prijsuitreiking is tijdens de donateursavond op 24 november.

Boerenlandrit 2017 door de “Zak van Zuid-Beveland”

Het is elk jaar een hele puzzel om een rit uit te zetten die aantrekkelijk is voor het overgrote deel van de deelnemers. Dit jaar veel “bijstand” gekregen van Hanneke en Cees Maurice die woonachtig zijn in deze streek. Ook de lengte van de rit voor de paarden en het zitten op veelal harde zittingen door de deelnemers vraagt om een evenwicht tussen genieten en mogelijkheden. Of wij erin geslaagd zijn moeten de deelnemers maar beoordelen, doch de reacties na afloop waren veelal positief. Met name de rust op de plattelandswegen en dijken werden als bijzonder ervaren in deze zomertijd.

Enkele dagen voor de geplande datum van de rit waren door enkele trekpaardhouders en vrijwilligers de wagens en gerijen naar de hoeve van de familie Aarnoutse aan het Groenewegje in ’s-Gravenpolder vervoerd. Dit was het begin- en eindpunt van de uitgestippelde rit.

De weersvoorspellingen voor week 29 waren niet om naar huis te schrijven, doch voor donderdag 27 juli kwamen er positievere voorspellingen uit de bus.

Omstreeks 08.30 uur werden de eerste deelnemers en vrijwilligers op de hoeve gesignaleerd. De weersvooruitzichten voor deze dag waren niet ongunstig, t.w. wolkenvelden, afgewisseld met zonnige perioden en kans op een bui. De wagens/gerijen die binnen gestald waren werden naar buiten gereden door Piet H. en Chiel K., terwijl de trekpaardhouders, vrijwilligers en verdere deelnemers werden ontvangen met koffie en een bolus door enkele van onze trouwe vrouwelijke vrijwilligsters.

De stemming kwam er vrij snel in, gehoord hebbende verhalen die aan de tafel in de schuur verteld werden. Even na tien uur kon de stoet geformeerd worden, als volgt: 1. Zeeuws Vlaamse phaeton-2 span (Simon L./Jimme M. 2. Zeeuwse menwagen- enkel span (Cees M.) 3. Walcherse menwagen(Westerwijk)- 2 span (Bart v.d.W.) 4. Walcherse verenwagen-enkel span (Jan de V.) 5. Zuid-Bevelandse menwagen- 2 span (Ingmar A.) 6. Walcherse verenwagen- enkel span (Kees M.) 7. Walcherse menwagen- 2 span (Ab P.) 8. Walcherse verenwagen- enkel span (Jan J.) 9. Schouwse molenaarswagen- 2 span (Wim D.) 10. Thoolse kapkar- enkel span (Erik/Jacco S.) 11. Walcherse verenwagen-enkel span (Sjaco de V.).

Velen waren in klederdracht of aangepaste kleding verschenen, hetgeen een bijzonder accent aan deze stoet gaf. Daarnaast mag genoemd worden dat 8 leden van het Walchers Kostuum in hun (verschillende) dracht met hun deelname extra de aandacht trokken.

De route voerde langs de Zwaakse Weel naar de dorpskern van Nisse waar omstreeks 11.00 uur bij “Jikkemien” een verfrissing werd genuttigd en de benen even gestrekt konden worden. Vervolgens werd via “Sluishoek” koers gezet naar de Brilletjesdijk waar bij de fam. Huige werd gepauzeerd om de paarden te verzorgen en de deelnemers konden genieten van een goede BBQ . Rond de klok van 14.00 uur werd het sein gegeven om de paarden weer in te spannen en de “reis” weer te vervolgen.

Langs het dorp Kwadendamme en door het Langeweegje werd over de Hoondertsedijk weer richting het Groenewegje gereden ( tussenstop voor een versnapering) naar de hoeve van Aarnoutse waar wij omstreeks 17.00 uur zijn aangekomen. De paarden uitgespannen, verzorgd en ingeladen. Een aantal wagens werden eveneens opgeladen en door een aantal trekpaardhouders vervoerd naar de plaats van herkomst, onze boerderij in Oostkapelle.

De reacties van de deelnemers waren zeer positief gehoord hun meningen van mooie streek, afwisselende landschappen, weersomstandigheden werkten mee aan deze geslaagde boerenlandrit en dank voor de goede organisatie.

Als bijzonderheid mag nog vermeld worden dat een bejaard echtpaar (Zuidhof) uit Nisse, ruim de tachtig jaar gepasseerd, de tocht hebben meegereden en “de dag van hun leven” beleefden. De publieke belangstelling, met name op kruispunten van wegen en bij bebouwingen, was bijzonder goed. Vele plaatjes zijn geschoten van dit culturele erfgoed!

Tenslotte een woord van dank aan de fam. Aarnoutse voor hun getoonde gastvrijheid, niets was teveel !!!!

Simon Lous.

Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren – zaterdag 29 juli 2017

Net als vorig jaar deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren. Dit jaar in een bescheidener rol. De organisatie had één Walcherse verenwagen besteld. Wim Duvekot heeft deze dag voor ons ingevuld. Of dit een volgend jaar nog een vervolg krijgt moeten we nog afwachten. De opzet is nog voor verbetering vatbaar.   

Jumpin’ de Weel – zaterdag 5 augustus 2017

Ook dit jaar kregen we weer een uitnodiging om deel te nemen aan Jumpin’ de Weel.  Dit jaar in een wat bescheidener rol. 4,5 en 6 augustus met de carrousel. Op 5 augustus met twee men-wagens, vliegend tapijt, ringsteken en op paard rondjes rijden voor kinderen. De men-wagens waren op 4 augustus al geladen met schoven. Deze zijn naar de dorsmachine gereden door Wim Duvekot en Cees Mol. Daarvoor kregen we de gelegenheid om ons te promoten in de hoofdring. Rond 12.00 uur kwam er nog een bui die we even hebben afgewacht. Toen de regen wat minder werd hebben we onze wagens geshowd voor een groot publiek. Dit onder deskundig commentaar van mevr. Ankie Wilderink, ook donateur van onze stichting die op voortreffelijke wijze onze stichting voor het voetlicht bracht. Of het zo moest zijn; na ons optreden regende het een half uur zo hard dat je even niet buiten kon zijn. Daarna klaarde het helemaal op, en werd het nog goed weer met zeer vele bezoekers met kinderen, welke in grote getale hebben genoten van het vliegend tapijt en het zitten op een echt paard. Cees Mol heeft na het dorsen, zeer veel mensen laten genieten op de men-wagen met zijn rondritten.

Een zeer geslaagde dag. 

 

Oogstdemonstratie op 8 augustus 2017

Het was al een hele week wat twijfelachtig of onze oogstdemonstratie wel door kon gaan. Op de maandag voor de oogstdemo ging het nog goed. Alle spullen werden probleemloos aangevoerd en we hoopten maar dat het weer ons ook de andere dag goed gezind zou zijn.

In de morgenuren van 8 augustus ging het nog redelijk goed. Wel hebben we toen nog wat gebinderd in de veronderstelling dat het een periode in de middag wel een wat minder zou zijn. Zo stonden bij aanvang van de oogstdemonstratie toch enkele wagens met schoven gereed.

De vrijwilligers van de oldtimerclub maakten de dorsmachine van L.P. Brasser gereed voor gebruik.

Om 14.00 uur werd onze oogstdemonstratie geopend door wethouder Jaap Melse. Gezeten op de aflegger, geschonken door Sj de Visser aan de stichting, werd het graan gemaaid. Daarna ging een ieder aan het werk. Op de  voerwagens werden de schoven geladen. Deze werden naar de dorsmachine gebracht en gedorsen. Twee wagens zorgden voor het vervoer van personen. Hele mooie ritjes door het aangrenzende bos De zaaimachine, stoppelploeg, cultivator en rosmolen waren met paardenkracht in actie. Vrijwilligers waren bezig met schoven mennen, stuken, vlegeldorsen en graan snijden met de zekel. Ook de kindercarrousel, hoefsmid Marcel Raats, de Zeeuwse vlegel, onze promotiestand, zorgden voor welkome attracties. Rond de klok van 15.00 uur was daar het eerste buitje.De binder moest worden afgedekt als mede ook de dorsmachine. Dit scenario herhaalde zich nog enkele keren. Toch hebben we alles nog kunnen binderen en dorsen die middag. Een geluk bij een ongeluk was nog dat het deze keer ons eigen graan was wat geoogst moest worden. We konden dus zelf beslissen of we door gingen of niet. Het publiek liet het uiteraard ook afweten. Dat werd nog versterkt door het feit dat het in andere delen van de Provincie en het land, het weer nog veel minder was dan in Zoutelande. Kortom een oogstdemonstratie die we nooit meer hopen mee te maken.

Ook financieel gezien is dit voor onze stichting geen leuke dag geweest.

 

Burghse dag 12 augustus 2017

Onze carrousel was aanwezig tijdens deze dag en werd ingevuld door Bart van der Wekken met zijn paard. Door een onvolkomenheid was er wat paniek bij de paarden ontstaan waar wij gelukkig part noch deel aan hadden.

 

Oostkapelse Dag – zaterdag 19 augustus 2017

Op zaterdag 19 augustus deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Oostkapelse Dag. 

We waren daar aanwezig met onze carrousel. Cees Maurice met vrouw, zijn paard en kleinzonen.

Hij heeft het deze dag zeer druk gehad, ondanks het feit dat er voor de rondritjes betaald moest worden wat overigens door de organisatie werd geregeld.

Kortom het was een zeer geslaagd optreden op een heel drukke Oostkapelse dag.

Zeeuws-Vlaamse sjees en twee Walcherse verenwagens, bruiloft te Oostkapelle.

Op 26 augustus hebben Wim Duvekot met Sjees en Bart van der Wekken met zoon en twee Walcherse verenwagens de bruid en bruidegom en bruiloftsgasten een mooie rit bezorgd naar de trouwlocatie en weer terug naar huis. Een mooie rit die door de bruiloftsgasten zeer werd gewaardeerd.

 

Carrousel naar Hoeilaart ( België) 27 augustus.

Rien en Mark zijn deze dag met de carrousel naar het paardenfestijn in Heoilaart geweest. Zeer veel kinderen blij gemaakt met ritjes op de carrousel.

Ploegen in de Wilhelminapolder op zaterdag 2 september.

In samenwerking met de regelingscommissie ploegwedstrijden Zeeland zijn op 2 september ploegwedstrijden voor tractoren en demonstratie ploegen paarden georganiseerd. Twee trekpaardenhouders uit Zeeland hebben daaraan meegedaan en twee uit Brabant. De opening is geschied door de Commissaris van de Koning Han Polman. Dit met de drie paarden van Ko Brooymans. Dit was een leuke dag voor iedere deelnemer en het publiek.

Carrousel in Halsteren op 23 en 24 september.

Tijdens de Power Horse te Halsteren is de carrousel ingezet met een paard van Ko Brooymans.

Vrijwilligersdag op 29 september 2017

Onze vrijwilligersdag voor bestuursleden, trekpaardhouders en vaste vrijwilligers met hun partners was dit jaar in Nieuwdorp. Het bevrijdingsmuseum. De middag begon rond 13.30 uur.

We werden daar ontvangen door enkele gidsen die gedeeltelijk ook nog de oorlog 40/45 hadden meegemaakt. Na het zien van een indrukwekkende film over de oorlog en de redenen rondom konden we zien hoe de wapens, uniformen en alle andere kleine materialen die tijdens de oorlog er uit zagen en zijn gebruikt. Beschamend was om te zien hoe het Duitse leger zijn zaakjes op orde had v.w.b. materieel en uniformen enz. t.o.v. het Nederlandse leger.

Geen wonder dat het maar enkele dagen duurde voordat wij ons aan de vijand moesten onderwerpen.

Na de koffie hebben we buiten nog enkele tanks bekeken en verdedigingswallen bewonderd.

In een noodkerkje waren er ook nogal wat dingen te zien en ook daar ontbraken de verhalen niet.

Kortom een leerzame middag om onze geschiedenis weer eens in ons op te nemen.

Daarna togen wij naar de “Panhoeve” in ‘s H Arendskerke. Een vrij nieuw restaurant waar we heerlijk hebben gegeten en gedronken. Ook is daar op gepaste wijze afscheid genomen van onze oud penningmeester Cor Abrahamse en zijn vrouw. Hem is een enveloppe met inhoud overhandigd en een bronzen paardje op sokkel. Cor nogmaals dank voor je uitstekende werk wat je voor onze stichting hebt verricht.

Najaarswerkzaamheden 2017 bij landbouwperceel het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

Dit keer werd er op de bedrijven geen open dag gehouden. Bij uitzondering werden de trekpaardenhouders deze keer uitgenodigd om met de handjes zelf aan de slag te gaan. Op zaterdag 14 oktober waren een groot aantal trekpaardenhouders, vrijwilligers, bestuursleden en een aantal kinderen bezig op ons perceel aardappelen aan het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

In de voorafgaande weken was er al wat voorwerk verricht door Chiel Kloosterman, Ko Brooymans, Cees Mol en Piet Hannewijk. Op de woensdagmiddag ook nog bijgestaan door een viertal kinderen uit ‘s Gravenpolder die ook bij het poten van de aardappelen hun werk hadden gedaan. Alle lof hiervoor.

Ko Brooymans had het bij de veiling op Tholen voor elkaar gekregen om een 1200 veilingkisten in bruikleen te krijgen totdat de nieuwe aardappelen op Tholen weer aangeboden worden.

Los konden we deze aardappelen nergens kwijt om te bewaren. In uiterste nood hadden we deze aardappelen maar in een hoop buiten moeten opslaan. Gelukkig kwam Ko Brooymans net op tijd met zijn oplossing.

De eerste mensen waren al aanwezig om 9.00 uur. Zij konden direct aan de slag omdat de dag tevoren al een aantal rijen met een voorraadrooier met de trekker waren gerooid.

Cees Maurice was aanwezig met een span paarden om het restant van het perceel te rooien. Daartoe was de werpradrooier van de stichting in de week daarvoor aangevoerd. Deze rooier is geschonken door Magda Geluk aan de stichting. Wijlen haar man en oud-bestuurslid Henk Geluk had deze grondig opgeknapt. De rooier deed zijn werk prima. Met een paard van Cees Maurice ging het minder. Deze moest na enkele rijen afhaken. Cees heeft deze afgevoerd en de dierenarts heeft deze behandeld. De Gebr’s Schrijver hebben een nieuw paard aangevoerd zodat we toch verder konden met het rooien.

Dat is goed gelukt. Rond de klok van 16.00 uur waren alle aardappelen in kisten op het land. In totaal hebben we nu 1080 kisten in de opslag staan. Ongeveer 25 ton aardappelen van het merk Sarpo Mira.

Dit is een biologisch aardappelras wat weinig gevoelig is voor de aardappelziekte Phythopthora. We hebben deze aardappelen dan ook daarvoor niet gespoten. We hopen deze aardappelen rond december te leveren aan Mc Cain in Lewedorp, in de hoop daar een redelijke prijs voor te ontvangen.

 

Nieuwe penningmeester.

Ik wil mij even aan U voorstellen.

Sinds mei 2017 ben ik de nieuwe penningmeester van Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland.
Ik heet Heleen Louws,  54 jaar oud en getrouwd. In het verleden ben ik in de administratie werkzaam geweest.
In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met hardlopen. Verder wandel en fiets ik graag. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Ik vind het leuk om de administratie van de Stichting te verzorgen en zal nauwgezet de financiën beheren.
Bovenal hoop ik door mijn bijdrage de Stichting ook voor de komende generatie in stand te houden.

U kunt mij voor vragen en opmerkingen bereiken. Mijn adresgegevens zijn: Heleen Louws,

De Meylaan 5, 4333 LP Middelburg. Tel.0118-615729 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Overlijden van Jan de Visser.

Wij werden opgeschrikt door het bericht dat we ontvingen dat op 30 oktober zeer plotseling is overleden onze senior trekpaardhouder Jan de Visser.

Jan was vanaf de oprichting van onze stichting nauw betrokken bij al het werk dat er ging plaatsvinden. Dit als trekpaardhouder en zeker ook als vrijwilliger. Wij zullen hem node missen. Ook zijn grote kennis van werktuigen en zijn vriendschap is voor onze stichting een aderlating.

Wij wensen Corrie, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Sponsoren.

Gelukkig zijn we ook dit jaar weer ondersteund door bedrijven en instellingen die ons gunstig gezind zijn. Ook van de Provincie Zeeland en enkele gemeenten mochten we weer een subsidie ontvangen.

De Gemeenten en bedrijven welke meerdere activiteiten hebben ondersteund willen we hieronder publiceren;

W.E.A. accountants en adviseurs Dierkensteenweg 1, Oostburg.

Gebroeders Weststrate dealer New Holland tractoren, Zuidweg 13/15 te Krabbendijke.

C.Z.A.V. Aan en Verkoopvereniging ,Oostkanaalweg 5 te Wemeldinge.

Meulenberg diervoeders, Serooskerke.

Camping Janse, Westkapelseweg 59, Zoutelande

Vervaet-van Weele, Landbouw-Mechanisatiebedrijf te Wolphaartsdijk

Melis Kraanverhuur Ampéreweg 38, Middelburg.

Melse Maljaars Prelaatweg 60 Aagtekerke.

Pieter Boone, Pioniersweg 1a, Cateraar te Grijpskerke.

Gemeente Veere te Domburg.

Kraan en Agrobedrijf “Francke”, Kaasboerweg 3, Meliskerke.

Van Westen Bouwmaterialen, Middelburg.

 1. Peene, Service en Handelsonderneming, Westkapelle

Dierenartsen “Borra-Trappeniers”, Vliedberg 25, Biggekerke

Deze bedrijven nodigen we hierbij van harte uit onze donateursavond te bezoeken.

Allen hartelijk dank!

Vrijwilligers en donateurs

Graag willen wij in deze laatste nieuwsbrief van het jaar 2017 de vrijwilligers, die op welke wijze dan ook het werk van de Stichting hebben uitgevoerd of ondersteund, van harte danken voor de geleverde inzet. Zonder uw steun is het onmogelijk alle evenementen en de instandhouding van materialen uit te voeren.

De donateurs danken wij voor hun geldelijke ondersteuning. Voor veel dingen die wij doen, is geld een onmisbare factor. Dank voor uw bijdrage!

Wij hopen ook in het jaar 2018 weer op u te mogen rekenen!

 

 

 

  

 

 

 

 Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland

Secretariaat:

Burg. Hackstraat 12

4471 BM Wolphaartsdijk

Tel: 0113-581561

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bank: Rabobank Oosterschelderegio NL18 Rabo 03205.95.595

Website: www.trekpaarden.nl

 

Nieuwsbrief 2017-3

 

Uitnodiging voor het bezoeken van de donateuravond.

Datum       : vrijdag 24 november 2017

Aanvang  : 19.45 uur

Zaal open: 19.15 uur

Plaats        : Heinkenszand, Sportf. Borsele B.V., Stengeplein 1.

Telefoon   : 0113-561865

Programma:

 1. Opening door Joost Adriaanse, voorzitter.
 2. De trekpaardenhouder vertelt. Alex Krijger.
 3. Het Paeremes; Uitleg en demonstratie door Janneke Jakobsen.
 4. Vertoning ingezonden foto’s en verkiezing 3 beste foto’s en prijsuitreiking.
 5. Pauze. Koffie of thee in de hal.
 6. De “Travalje” door John van de Haver.
 7. Vertoning van DVD uit 1995, Folkloristische dag Nisse met 4/8/12/15 span paarden.
 8. Gelegenheid tot het stellen van vragen over het werk van de Stichting.
 9. Sluiting (rond de klok van 22.30 uur).

Fotowedstrijd

Nog enkele dagen hebben de fotografen onder ons om foto’s in te sturen van trekpaarden aan het werk op een van onze evenementen. De foto’s kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit kan nog tot 15 november a.s. De beoordeling en prijsuitreiking is tijdens de donateursavond op 24 november.

Boerenlandrit 2017 door de “Zak van Zuid-Beveland”

Het is elk jaar een hele puzzel om een rit uit te zetten die aantrekkelijk is voor het overgrote deel van de deelnemers. Dit jaar veel “bijstand” gekregen van Hanneke en Cees Maurice die woonachtig zijn in deze streek. Ook de lengte van de rit voor de paarden en het zitten op veelal harde zittingen door de deelnemers vraagt om een evenwicht tussen genieten en mogelijkheden. Of wij erin geslaagd zijn moeten de deelnemers maar beoordelen, doch de reacties na afloop waren veelal positief. Met name de rust op de plattelandswegen en dijken werden als bijzonder ervaren in deze zomertijd.

Enkele dagen voor de geplande datum van de rit waren door enkele trekpaardhouders en vrijwilligers de wagens en gerijen naar de hoeve van de familie Aarnoutse aan het Groenewegje in ’s-Gravenpolder vervoerd. Dit was het begin- en eindpunt van de uitgestippelde rit.

De weersvoorspellingen voor week 29 waren niet om naar huis te schrijven, doch voor donderdag 27 juli kwamen er positievere voorspellingen uit de bus.

Omstreeks 08.30 uur werden de eerste deelnemers en vrijwilligers op de hoeve gesignaleerd. De weersvooruitzichten voor deze dag waren niet ongunstig, t.w. wolkenvelden, afgewisseld met zonnige perioden en kans op een bui. De wagens/gerijen die binnen gestald waren werden naar buiten gereden door Piet H. en Chiel K., terwijl de trekpaardhouders, vrijwilligers en verdere deelnemers werden ontvangen met koffie en een bolus door enkele van onze trouwe vrouwelijke vrijwilligsters.

De stemming kwam er vrij snel in, gehoord hebbende verhalen die aan de tafel in de schuur verteld werden. Even na tien uur kon de stoet geformeerd worden, als volgt: 1. Zeeuws Vlaamse phaeton-2 span (Simon L./Jimme M. 2. Zeeuwse menwagen- enkel span (Cees M.) 3. Walcherse menwagen(Westerwijk)- 2 span (Bart v.d.W.) 4. Walcherse verenwagen-enkel span (Jan de V.) 5. Zuid-Bevelandse menwagen- 2 span (Ingmar A.) 6. Walcherse verenwagen- enkel span (Kees M.) 7. Walcherse menwagen- 2 span (Ab P.) 8. Walcherse verenwagen- enkel span (Jan J.) 9. Schouwse molenaarswagen- 2 span (Wim D.) 10. Thoolse kapkar- enkel span (Erik/Jacco S.) 11. Walcherse verenwagen-enkel span (Sjaco de V.).

Velen waren in klederdracht of aangepaste kleding verschenen, hetgeen een bijzonder accent aan deze stoet gaf. Daarnaast mag genoemd worden dat 8 leden van het Walchers Kostuum in hun (verschillende) dracht met hun deelname extra de aandacht trokken.

De route voerde langs de Zwaakse Weel naar de dorpskern van Nisse waar omstreeks 11.00 uur bij “Jikkemien” een verfrissing werd genuttigd en de benen even gestrekt konden worden. Vervolgens werd via “Sluishoek” koers gezet naar de Brilletjesdijk waar bij de fam. Huige werd gepauzeerd om de paarden te verzorgen en de deelnemers konden genieten van een goede BBQ . Rond de klok van 14.00 uur werd het sein gegeven om de paarden weer in te spannen en de “reis” weer te vervolgen.

Langs het dorp Kwadendamme en door het Langeweegje werd over de Hoondertsedijk weer richting het Groenewegje gereden ( tussenstop voor een versnapering) naar de hoeve van Aarnoutse waar wij omstreeks 17.00 uur zijn aangekomen. De paarden uitgespannen, verzorgd en ingeladen. Een aantal wagens werden eveneens opgeladen en door een aantal trekpaardhouders vervoerd naar de plaats van herkomst, onze boerderij in Oostkapelle.

De reacties van de deelnemers waren zeer positief gehoord hun meningen van mooie streek, afwisselende landschappen, weersomstandigheden werkten mee aan deze geslaagde boerenlandrit en dank voor de goede organisatie.

Als bijzonderheid mag nog vermeld worden dat een bejaard echtpaar (Zuidhof) uit Nisse, ruim de tachtig jaar gepasseerd, de tocht hebben meegereden en “de dag van hun leven” beleefden. De publieke belangstelling, met name op kruispunten van wegen en bij bebouwingen, was bijzonder goed. Vele plaatjes zijn geschoten van dit culturele erfgoed!

Tenslotte een woord van dank aan de fam. Aarnoutse voor hun getoonde gastvrijheid, niets was teveel !!!!

Simon Lous.

Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren – zaterdag 29 juli 2017

Net als vorig jaar deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren. Dit jaar in een bescheidener rol. De organisatie had één Walcherse verenwagen besteld. Wim Duvekot heeft deze dag voor ons ingevuld. Of dit een volgend jaar nog een vervolg krijgt moeten we nog afwachten. De opzet is nog voor verbetering vatbaar.   

Jumpin’ de Weel – zaterdag 5 augustus 2017

Ook dit jaar kregen we weer een uitnodiging om deel te nemen aan Jumpin’ de Weel.  Dit jaar in een wat bescheidener rol. 4,5 en 6 augustus met de carrousel. Op 5 augustus met twee men-wagens, vliegend tapijt, ringsteken en op paard rondjes rijden voor kinderen. De men-wagens waren op 4 augustus al geladen met schoven. Deze zijn naar de dorsmachine gereden door Wim Duvekot en Cees Mol. Daarvoor kregen we de gelegenheid om ons te promoten in de hoofdring. Rond 12.00 uur kwam er nog een bui die we even hebben afgewacht. Toen de regen wat minder werd hebben we onze wagens geshowd voor een groot publiek. Dit onder deskundig commentaar van mevr. Ankie Wilderink, ook donateur van onze stichting die op voortreffelijke wijze onze stichting voor het voetlicht bracht. Of het zo moest zijn; na ons optreden regende het een half uur zo hard dat je even niet buiten kon zijn. Daarna klaarde het helemaal op, en werd het nog goed weer met zeer vele bezoekers met kinderen, welke in grote getale hebben genoten van het vliegend tapijt en het zitten op een echt paard. Cees Mol heeft na het dorsen, zeer veel mensen laten genieten op de men-wagen met zijn rondritten.

Een zeer geslaagde dag. 

 

Oogstdemonstratie op 8 augustus 2017

Het was al een hele week wat twijfelachtig of onze oogstdemonstratie wel door kon gaan. Op de maandag voor de oogstdemo ging het nog goed. Alle spullen werden probleemloos aangevoerd en we hoopten maar dat het weer ons ook de andere dag goed gezind zou zijn.

In de morgenuren van 8 augustus ging het nog redelijk goed. Wel hebben we toen nog wat gebinderd in de veronderstelling dat het een periode in de middag wel een wat minder zou zijn. Zo stonden bij aanvang van de oogstdemonstratie toch enkele wagens met schoven gereed.

De vrijwilligers van de oldtimerclub maakten de dorsmachine van L.P. Brasser gereed voor gebruik.

Om 14.00 uur werd onze oogstdemonstratie geopend door wethouder Jaap Melse. Gezeten op de aflegger, geschonken door Sj de Visser aan de stichting, werd het graan gemaaid. Daarna ging een ieder aan het werk. Op de  voerwagens werden de schoven geladen. Deze werden naar de dorsmachine gebracht en gedorsen. Twee wagens zorgden voor het vervoer van personen. Hele mooie ritjes door het aangrenzende bos De zaaimachine, stoppelploeg, cultivator en rosmolen waren met paardenkracht in actie. Vrijwilligers waren bezig met schoven mennen, stuken, vlegeldorsen en graan snijden met de zekel. Ook de kindercarrousel, hoefsmid Marcel Raats, de Zeeuwse vlegel, onze promotiestand, zorgden voor welkome attracties. Rond de klok van 15.00 uur was daar het eerste buitje.De binder moest worden afgedekt als mede ook de dorsmachine. Dit scenario herhaalde zich nog enkele keren. Toch hebben we alles nog kunnen binderen en dorsen die middag. Een geluk bij een ongeluk was nog dat het deze keer ons eigen graan was wat geoogst moest worden. We konden dus zelf beslissen of we door gingen of niet. Het publiek liet het uiteraard ook afweten. Dat werd nog versterkt door het feit dat het in andere delen van de Provincie en het land, het weer nog veel minder was dan in Zoutelande. Kortom een oogstdemonstratie die we nooit meer hopen mee te maken.

Ook financieel gezien is dit voor onze stichting geen leuke dag geweest.

 

Burghse dag 12 augustus 2017

Onze carrousel was aanwezig tijdens deze dag en werd ingevuld door Bart van der Wekken met zijn paard. Door een onvolkomenheid was er wat paniek bij de paarden ontstaan waar wij gelukkig part noch deel aan hadden.

 

Oostkapelse Dag – zaterdag 19 augustus 2017

Op zaterdag 19 augustus deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Oostkapelse Dag. 

We waren daar aanwezig met onze carrousel. Cees Maurice met vrouw, zijn paard en kleinzonen.

Hij heeft het deze dag zeer druk gehad, ondanks het feit dat er voor de rondritjes betaald moest worden wat overigens door de organisatie werd geregeld.

Kortom het was een zeer geslaagd optreden op een heel drukke Oostkapelse dag.

Zeeuws-Vlaamse sjees en twee Walcherse verenwagens, bruiloft te Oostkapelle.

Op 26 augustus hebben Wim Duvekot met Sjees en Bart van der Wekken met zoon en twee Walcherse verenwagens de bruid en bruidegom en bruiloftsgasten een mooie rit bezorgd naar de trouwlocatie en weer terug naar huis. Een mooie rit die door de bruiloftsgasten zeer werd gewaardeerd.

 

Carrousel naar Hoeilaart ( België) 27 augustus.

Rien en Mark zijn deze dag met de carrousel naar het paardenfestijn in Heoilaart geweest. Zeer veel kinderen blij gemaakt met ritjes op de carrousel.

Ploegen in de Wilhelminapolder op zaterdag 2 september.

In samenwerking met de regelingscommissie ploegwedstrijden Zeeland zijn op 2 september ploegwedstrijden voor tractoren en demonstratie ploegen paarden georganiseerd. Twee trekpaardenhouders uit Zeeland hebben daaraan meegedaan en twee uit Brabant. De opening is geschied door de Commissaris van de Koning Han Polman. Dit met de drie paarden van Ko Brooymans. Dit was een leuke dag voor iedere deelnemer en het publiek.

Carrousel in Halsteren op 23 en 24 september.

Tijdens de Power Horse te Halsteren is de carrousel ingezet met een paard van Ko Brooymans.

Vrijwilligersdag op 29 september 2017

Onze vrijwilligersdag voor bestuursleden, trekpaardhouders en vaste vrijwilligers met hun partners was dit jaar in Nieuwdorp. Het bevrijdingsmuseum. De middag begon rond 13.30 uur.

We werden daar ontvangen door enkele gidsen die gedeeltelijk ook nog de oorlog 40/45 hadden meegemaakt. Na het zien van een indrukwekkende film over de oorlog en de redenen rondom konden we zien hoe de wapens, uniformen en alle andere kleine materialen die tijdens de oorlog er uit zagen en zijn gebruikt. Beschamend was om te zien hoe het Duitse leger zijn zaakjes op orde had v.w.b. materieel en uniformen enz. t.o.v. het Nederlandse leger.

Geen wonder dat het maar enkele dagen duurde voordat wij ons aan de vijand moesten onderwerpen.

Na de koffie hebben we buiten nog enkele tanks bekeken en verdedigingswallen bewonderd.

In een noodkerkje waren er ook nogal wat dingen te zien en ook daar ontbraken de verhalen niet.

Kortom een leerzame middag om onze geschiedenis weer eens in ons op te nemen.

Daarna togen wij naar de “Panhoeve” in ‘s H Arendskerke. Een vrij nieuw restaurant waar we heerlijk hebben gegeten en gedronken. Ook is daar op gepaste wijze afscheid genomen van onze oud penningmeester Cor Abrahamse en zijn vrouw. Hem is een enveloppe met inhoud overhandigd en een bronzen paardje op sokkel. Cor nogmaals dank voor je uitstekende werk wat je voor onze stichting hebt verricht.

Najaarswerkzaamheden 2017 bij landbouwperceel het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

Dit keer werd er op de bedrijven geen open dag gehouden. Bij uitzondering werden de trekpaardenhouders deze keer uitgenodigd om met de handjes zelf aan de slag te gaan. Op zaterdag 14 oktober waren een groot aantal trekpaardenhouders, vrijwilligers, bestuursleden en een aantal kinderen bezig op ons perceel aardappelen aan het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

In de voorafgaande weken was er al wat voorwerk verricht door Chiel Kloosterman, Ko Brooymans, Cees Mol en Piet Hannewijk. Op de woensdagmiddag ook nog bijgestaan door een viertal kinderen uit ‘s Gravenpolder die ook bij het poten van de aardappelen hun werk hadden gedaan. Alle lof hiervoor.

Ko Brooymans had het bij de veiling op Tholen voor elkaar gekregen om een 1200 veilingkisten in bruikleen te krijgen totdat de nieuwe aardappelen op Tholen weer aangeboden worden.

Los konden we deze aardappelen nergens kwijt om te bewaren. In uiterste nood hadden we deze aardappelen maar in een hoop buiten moeten opslaan. Gelukkig kwam Ko Brooymans net op tijd met zijn oplossing.

De eerste mensen waren al aanwezig om 9.00 uur. Zij konden direct aan de slag omdat de dag tevoren al een aantal rijen met een voorraadrooier met de trekker waren gerooid.

Cees Maurice was aanwezig met een span paarden om het restant van het perceel te rooien. Daartoe was de werpradrooier van de stichting in de week daarvoor aangevoerd. Deze rooier is geschonken door Magda Geluk aan de stichting. Wijlen haar man en oud-bestuurslid Henk Geluk had deze grondig opgeknapt. De rooier deed zijn werk prima. Met een paard van Cees Maurice ging het minder. Deze moest na enkele rijen afhaken. Cees heeft deze afgevoerd en de dierenarts heeft deze behandeld. De Gebr’s Schrijver hebben een nieuw paard aangevoerd zodat we toch verder konden met het rooien.

Dat is goed gelukt. Rond de klok van 16.00 uur waren alle aardappelen in kisten op het land. In totaal hebben we nu 1080 kisten in de opslag staan. Ongeveer 25 ton aardappelen van het merk Sarpo Mira.

Dit is een biologisch aardappelras wat weinig gevoelig is voor de aardappelziekte Phythopthora. We hebben deze aardappelen dan ook daarvoor niet gespoten. We hopen deze aardappelen rond december te leveren aan Mc Cain in Lewedorp, in de hoop daar een redelijke prijs voor te ontvangen.

 

Nieuwe penningmeester.

Ik wil mij even aan U voorstellen.

Sinds mei 2017 ben ik de nieuwe penningmeester van Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland.
Ik heet Heleen Louws,  54 jaar oud en getrouwd. In het verleden ben ik in de administratie werkzaam geweest.
In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met hardlopen. Verder wandel en fiets ik graag. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Ik vind het leuk om de administratie van de Stichting te verzorgen en zal nauwgezet de financiën beheren.
Bovenal hoop ik door mijn bijdrage de Stichting ook voor de komende generatie in stand te houden.

U kunt mij voor vragen en opmerkingen bereiken. Mijn adresgegevens zijn: Heleen Louws,

De Meylaan 5, 4333 LP Middelburg. Tel.0118-615729 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Overlijden van Jan de Visser.

Wij werden opgeschrikt door het bericht dat we ontvingen dat op 30 oktober zeer plotseling is overleden onze senior trekpaardhouder Jan de Visser.

Jan was vanaf de oprichting van onze stichting nauw betrokken bij al het werk dat er ging plaatsvinden. Dit als trekpaardhouder en zeker ook als vrijwilliger. Wij zullen hem node missen. Ook zijn grote kennis van werktuigen en zijn vriendschap is voor onze stichting een aderlating.

Wij wensen Corrie, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Sponsoren.

Gelukkig zijn we ook dit jaar weer ondersteund door bedrijven en instellingen die ons gunstig gezind zijn. Ook van de Provincie Zeeland en enkele gemeenten mochten we weer een subsidie ontvangen.

De Gemeenten en bedrijven welke meerdere activiteiten hebben ondersteund willen we hieronder publiceren;

W.E.A. accountants en adviseurs Dierkensteenweg 1, Oostburg.

Gebroeders Weststrate dealer New Holland tractoren, Zuidweg 13/15 te Krabbendijke.

C.Z.A.V. Aan en Verkoopvereniging ,Oostkanaalweg 5 te Wemeldinge.

Meulenberg diervoeders, Serooskerke.

Camping Janse, Westkapelseweg 59, Zoutelande

Vervaet-van Weele, Landbouw-Mechanisatiebedrijf te Wolphaartsdijk

Melis Kraanverhuur Ampéreweg 38, Middelburg.

Melse Maljaars Prelaatweg 60 Aagtekerke.

Pieter Boone, Pioniersweg 1a, Cateraar te Grijpskerke.

Gemeente Veere te Domburg.

Kraan en Agrobedrijf “Francke”, Kaasboerweg 3, Meliskerke.

Van Westen Bouwmaterialen, Middelburg.

 1. Peene, Service en Handelsonderneming, Westkapelle

Dierenartsen “Borra-Trappeniers”, Vliedberg 25, Biggekerke

Deze bedrijven nodigen we hierbij van harte uit onze donateursavond te bezoeken.

Allen hartelijk dank!

Vrijwilligers en donateurs

Graag willen wij in deze laatste nieuwsbrief van het jaar 2017 de vrijwilligers, die op welke wijze dan ook het werk van de Stichting hebben uitgevoerd of ondersteund, van harte danken voor de geleverde inzet. Zonder uw steun is het onmogelijk alle evenementen en de instandhouding van materialen uit te voeren.

De donateurs danken wij voor hun geldelijke ondersteuning. Voor veel dingen die wij doen, is geld een onmisbare factor. Dank voor uw bijdrage!

Wij hopen ook in het jaar 2018 weer op u te mogen rekenen!

 

 

 

  

 

 

 

 Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland

Secretariaat:

Burg. Hackstraat 12

4471 BM Wolphaartsdijk

Tel: 0113-581561

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bank: Rabobank Oosterschelderegio NL18 Rabo 03205.95.595

Website: www.trekpaarden.nl

 

Nieuwsbrief 2017-3

 

Uitnodiging voor het bezoeken van de donateuravond.

Datum       : vrijdag 24 november 2017

Aanvang  : 19.45 uur

Zaal open: 19.15 uur

Plaats        : Heinkenszand, Sportf. Borsele B.V., Stengeplein 1.

Telefoon   : 0113-561865

Programma:

 1. Opening door Joost Adriaanse, voorzitter.
 2. De trekpaardenhouder vertelt. Alex Krijger.
 3. Het Paeremes; Uitleg en demonstratie door Janneke Jakobsen.
 4. Vertoning ingezonden foto’s en verkiezing 3 beste foto’s en prijsuitreiking.
 5. Pauze. Koffie of thee in de hal.
 6. De “Travalje” door John van de Haver.
 7. Vertoning van DVD uit 1995, Folkloristische dag Nisse met 4/8/12/15 span paarden.
 8. Gelegenheid tot het stellen van vragen over het werk van de Stichting.
 9. Sluiting (rond de klok van 22.30 uur).

Fotowedstrijd

Nog enkele dagen hebben de fotografen onder ons om foto’s in te sturen van trekpaarden aan het werk op een van onze evenementen. De foto’s kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit kan nog tot 15 november a.s. De beoordeling en prijsuitreiking is tijdens de donateursavond op 24 november.

Boerenlandrit 2017 door de “Zak van Zuid-Beveland”

Het is elk jaar een hele puzzel om een rit uit te zetten die aantrekkelijk is voor het overgrote deel van de deelnemers. Dit jaar veel “bijstand” gekregen van Hanneke en Cees Maurice die woonachtig zijn in deze streek. Ook de lengte van de rit voor de paarden en het zitten op veelal harde zittingen door de deelnemers vraagt om een evenwicht tussen genieten en mogelijkheden. Of wij erin geslaagd zijn moeten de deelnemers maar beoordelen, doch de reacties na afloop waren veelal positief. Met name de rust op de plattelandswegen en dijken werden als bijzonder ervaren in deze zomertijd.

Enkele dagen voor de geplande datum van de rit waren door enkele trekpaardhouders en vrijwilligers de wagens en gerijen naar de hoeve van de familie Aarnoutse aan het Groenewegje in ’s-Gravenpolder vervoerd. Dit was het begin- en eindpunt van de uitgestippelde rit.

De weersvoorspellingen voor week 29 waren niet om naar huis te schrijven, doch voor donderdag 27 juli kwamen er positievere voorspellingen uit de bus.

Omstreeks 08.30 uur werden de eerste deelnemers en vrijwilligers op de hoeve gesignaleerd. De weersvooruitzichten voor deze dag waren niet ongunstig, t.w. wolkenvelden, afgewisseld met zonnige perioden en kans op een bui. De wagens/gerijen die binnen gestald waren werden naar buiten gereden door Piet H. en Chiel K., terwijl de trekpaardhouders, vrijwilligers en verdere deelnemers werden ontvangen met koffie en een bolus door enkele van onze trouwe vrouwelijke vrijwilligsters.

De stemming kwam er vrij snel in, gehoord hebbende verhalen die aan de tafel in de schuur verteld werden. Even na tien uur kon de stoet geformeerd worden, als volgt: 1. Zeeuws Vlaamse phaeton-2 span (Simon L./Jimme M. 2. Zeeuwse menwagen- enkel span (Cees M.) 3. Walcherse menwagen(Westerwijk)- 2 span (Bart v.d.W.) 4. Walcherse verenwagen-enkel span (Jan de V.) 5. Zuid-Bevelandse menwagen- 2 span (Ingmar A.) 6. Walcherse verenwagen- enkel span (Kees M.) 7. Walcherse menwagen- 2 span (Ab P.) 8. Walcherse verenwagen- enkel span (Jan J.) 9. Schouwse molenaarswagen- 2 span (Wim D.) 10. Thoolse kapkar- enkel span (Erik/Jacco S.) 11. Walcherse verenwagen-enkel span (Sjaco de V.).

Velen waren in klederdracht of aangepaste kleding verschenen, hetgeen een bijzonder accent aan deze stoet gaf. Daarnaast mag genoemd worden dat 8 leden van het Walchers Kostuum in hun (verschillende) dracht met hun deelname extra de aandacht trokken.

De route voerde langs de Zwaakse Weel naar de dorpskern van Nisse waar omstreeks 11.00 uur bij “Jikkemien” een verfrissing werd genuttigd en de benen even gestrekt konden worden. Vervolgens werd via “Sluishoek” koers gezet naar de Brilletjesdijk waar bij de fam. Huige werd gepauzeerd om de paarden te verzorgen en de deelnemers konden genieten van een goede BBQ . Rond de klok van 14.00 uur werd het sein gegeven om de paarden weer in te spannen en de “reis” weer te vervolgen.

Langs het dorp Kwadendamme en door het Langeweegje werd over de Hoondertsedijk weer richting het Groenewegje gereden ( tussenstop voor een versnapering) naar de hoeve van Aarnoutse waar wij omstreeks 17.00 uur zijn aangekomen. De paarden uitgespannen, verzorgd en ingeladen. Een aantal wagens werden eveneens opgeladen en door een aantal trekpaardhouders vervoerd naar de plaats van herkomst, onze boerderij in Oostkapelle.

De reacties van de deelnemers waren zeer positief gehoord hun meningen van mooie streek, afwisselende landschappen, weersomstandigheden werkten mee aan deze geslaagde boerenlandrit en dank voor de goede organisatie.

Als bijzonderheid mag nog vermeld worden dat een bejaard echtpaar (Zuidhof) uit Nisse, ruim de tachtig jaar gepasseerd, de tocht hebben meegereden en “de dag van hun leven” beleefden. De publieke belangstelling, met name op kruispunten van wegen en bij bebouwingen, was bijzonder goed. Vele plaatjes zijn geschoten van dit culturele erfgoed!

Tenslotte een woord van dank aan de fam. Aarnoutse voor hun getoonde gastvrijheid, niets was teveel !!!!

Simon Lous.

Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren – zaterdag 29 juli 2017

Net als vorig jaar deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren. Dit jaar in een bescheidener rol. De organisatie had één Walcherse verenwagen besteld. Wim Duvekot heeft deze dag voor ons ingevuld. Of dit een volgend jaar nog een vervolg krijgt moeten we nog afwachten. De opzet is nog voor verbetering vatbaar.   

Jumpin’ de Weel – zaterdag 5 augustus 2017

Ook dit jaar kregen we weer een uitnodiging om deel te nemen aan Jumpin’ de Weel.  Dit jaar in een wat bescheidener rol. 4,5 en 6 augustus met de carrousel. Op 5 augustus met twee men-wagens, vliegend tapijt, ringsteken en op paard rondjes rijden voor kinderen. De men-wagens waren op 4 augustus al geladen met schoven. Deze zijn naar de dorsmachine gereden door Wim Duvekot en Cees Mol. Daarvoor kregen we de gelegenheid om ons te promoten in de hoofdring. Rond 12.00 uur kwam er nog een bui die we even hebben afgewacht. Toen de regen wat minder werd hebben we onze wagens geshowd voor een groot publiek. Dit onder deskundig commentaar van mevr. Ankie Wilderink, ook donateur van onze stichting die op voortreffelijke wijze onze stichting voor het voetlicht bracht. Of het zo moest zijn; na ons optreden regende het een half uur zo hard dat je even niet buiten kon zijn. Daarna klaarde het helemaal op, en werd het nog goed weer met zeer vele bezoekers met kinderen, welke in grote getale hebben genoten van het vliegend tapijt en het zitten op een echt paard. Cees Mol heeft na het dorsen, zeer veel mensen laten genieten op de men-wagen met zijn rondritten.

Een zeer geslaagde dag. 

 

Oogstdemonstratie op 8 augustus 2017

Het was al een hele week wat twijfelachtig of onze oogstdemonstratie wel door kon gaan. Op de maandag voor de oogstdemo ging het nog goed. Alle spullen werden probleemloos aangevoerd en we hoopten maar dat het weer ons ook de andere dag goed gezind zou zijn.

In de morgenuren van 8 augustus ging het nog redelijk goed. Wel hebben we toen nog wat gebinderd in de veronderstelling dat het een periode in de middag wel een wat minder zou zijn. Zo stonden bij aanvang van de oogstdemonstratie toch enkele wagens met schoven gereed.

De vrijwilligers van de oldtimerclub maakten de dorsmachine van L.P. Brasser gereed voor gebruik.

Om 14.00 uur werd onze oogstdemonstratie geopend door wethouder Jaap Melse. Gezeten op de aflegger, geschonken door Sj de Visser aan de stichting, werd het graan gemaaid. Daarna ging een ieder aan het werk. Op de  voerwagens werden de schoven geladen. Deze werden naar de dorsmachine gebracht en gedorsen. Twee wagens zorgden voor het vervoer van personen. Hele mooie ritjes door het aangrenzende bos De zaaimachine, stoppelploeg, cultivator en rosmolen waren met paardenkracht in actie. Vrijwilligers waren bezig met schoven mennen, stuken, vlegeldorsen en graan snijden met de zekel. Ook de kindercarrousel, hoefsmid Marcel Raats, de Zeeuwse vlegel, onze promotiestand, zorgden voor welkome attracties. Rond de klok van 15.00 uur was daar het eerste buitje.De binder moest worden afgedekt als mede ook de dorsmachine. Dit scenario herhaalde zich nog enkele keren. Toch hebben we alles nog kunnen binderen en dorsen die middag. Een geluk bij een ongeluk was nog dat het deze keer ons eigen graan was wat geoogst moest worden. We konden dus zelf beslissen of we door gingen of niet. Het publiek liet het uiteraard ook afweten. Dat werd nog versterkt door het feit dat het in andere delen van de Provincie en het land, het weer nog veel minder was dan in Zoutelande. Kortom een oogstdemonstratie die we nooit meer hopen mee te maken.

Ook financieel gezien is dit voor onze stichting geen leuke dag geweest.

 

Burghse dag 12 augustus 2017

Onze carrousel was aanwezig tijdens deze dag en werd ingevuld door Bart van der Wekken met zijn paard. Door een onvolkomenheid was er wat paniek bij de paarden ontstaan waar wij gelukkig part noch deel aan hadden.

 

Oostkapelse Dag – zaterdag 19 augustus 2017

Op zaterdag 19 augustus deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Oostkapelse Dag. 

We waren daar aanwezig met onze carrousel. Cees Maurice met vrouw, zijn paard en kleinzonen.

Hij heeft het deze dag zeer druk gehad, ondanks het feit dat er voor de rondritjes betaald moest worden wat overigens door de organisatie werd geregeld.

Kortom het was een zeer geslaagd optreden op een heel drukke Oostkapelse dag.

Zeeuws-Vlaamse sjees en twee Walcherse verenwagens, bruiloft te Oostkapelle.

Op 26 augustus hebben Wim Duvekot met Sjees en Bart van der Wekken met zoon en twee Walcherse verenwagens de bruid en bruidegom en bruiloftsgasten een mooie rit bezorgd naar de trouwlocatie en weer terug naar huis. Een mooie rit die door de bruiloftsgasten zeer werd gewaardeerd.

 

Carrousel naar Hoeilaart ( België) 27 augustus.

Rien en Mark zijn deze dag met de carrousel naar het paardenfestijn in Heoilaart geweest. Zeer veel kinderen blij gemaakt met ritjes op de carrousel.

Ploegen in de Wilhelminapolder op zaterdag 2 september.

In samenwerking met de regelingscommissie ploegwedstrijden Zeeland zijn op 2 september ploegwedstrijden voor tractoren en demonstratie ploegen paarden georganiseerd. Twee trekpaardenhouders uit Zeeland hebben daaraan meegedaan en twee uit Brabant. De opening is geschied door de Commissaris van de Koning Han Polman. Dit met de drie paarden van Ko Brooymans. Dit was een leuke dag voor iedere deelnemer en het publiek.

Carrousel in Halsteren op 23 en 24 september.

Tijdens de Power Horse te Halsteren is de carrousel ingezet met een paard van Ko Brooymans.

Vrijwilligersdag op 29 september 2017

Onze vrijwilligersdag voor bestuursleden, trekpaardhouders en vaste vrijwilligers met hun partners was dit jaar in Nieuwdorp. Het bevrijdingsmuseum. De middag begon rond 13.30 uur.

We werden daar ontvangen door enkele gidsen die gedeeltelijk ook nog de oorlog 40/45 hadden meegemaakt. Na het zien van een indrukwekkende film over de oorlog en de redenen rondom konden we zien hoe de wapens, uniformen en alle andere kleine materialen die tijdens de oorlog er uit zagen en zijn gebruikt. Beschamend was om te zien hoe het Duitse leger zijn zaakjes op orde had v.w.b. materieel en uniformen enz. t.o.v. het Nederlandse leger.

Geen wonder dat het maar enkele dagen duurde voordat wij ons aan de vijand moesten onderwerpen.

Na de koffie hebben we buiten nog enkele tanks bekeken en verdedigingswallen bewonderd.

In een noodkerkje waren er ook nogal wat dingen te zien en ook daar ontbraken de verhalen niet.

Kortom een leerzame middag om onze geschiedenis weer eens in ons op te nemen.

Daarna togen wij naar de “Panhoeve” in ‘s H Arendskerke. Een vrij nieuw restaurant waar we heerlijk hebben gegeten en gedronken. Ook is daar op gepaste wijze afscheid genomen van onze oud penningmeester Cor Abrahamse en zijn vrouw. Hem is een enveloppe met inhoud overhandigd en een bronzen paardje op sokkel. Cor nogmaals dank voor je uitstekende werk wat je voor onze stichting hebt verricht.

Najaarswerkzaamheden 2017 bij landbouwperceel het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

Dit keer werd er op de bedrijven geen open dag gehouden. Bij uitzondering werden de trekpaardenhouders deze keer uitgenodigd om met de handjes zelf aan de slag te gaan. Op zaterdag 14 oktober waren een groot aantal trekpaardenhouders, vrijwilligers, bestuursleden en een aantal kinderen bezig op ons perceel aardappelen aan het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

In de voorafgaande weken was er al wat voorwerk verricht door Chiel Kloosterman, Ko Brooymans, Cees Mol en Piet Hannewijk. Op de woensdagmiddag ook nog bijgestaan door een viertal kinderen uit ‘s Gravenpolder die ook bij het poten van de aardappelen hun werk hadden gedaan. Alle lof hiervoor.

Ko Brooymans had het bij de veiling op Tholen voor elkaar gekregen om een 1200 veilingkisten in bruikleen te krijgen totdat de nieuwe aardappelen op Tholen weer aangeboden worden.

Los konden we deze aardappelen nergens kwijt om te bewaren. In uiterste nood hadden we deze aardappelen maar in een hoop buiten moeten opslaan. Gelukkig kwam Ko Brooymans net op tijd met zijn oplossing.

De eerste mensen waren al aanwezig om 9.00 uur. Zij konden direct aan de slag omdat de dag tevoren al een aantal rijen met een voorraadrooier met de trekker waren gerooid.

Cees Maurice was aanwezig met een span paarden om het restant van het perceel te rooien. Daartoe was de werpradrooier van de stichting in de week daarvoor aangevoerd. Deze rooier is geschonken door Magda Geluk aan de stichting. Wijlen haar man en oud-bestuurslid Henk Geluk had deze grondig opgeknapt. De rooier deed zijn werk prima. Met een paard van Cees Maurice ging het minder. Deze moest na enkele rijen afhaken. Cees heeft deze afgevoerd en de dierenarts heeft deze behandeld. De Gebr’s Schrijver hebben een nieuw paard aangevoerd zodat we toch verder konden met het rooien.

Dat is goed gelukt. Rond de klok van 16.00 uur waren alle aardappelen in kisten op het land. In totaal hebben we nu 1080 kisten in de opslag staan. Ongeveer 25 ton aardappelen van het merk Sarpo Mira.

Dit is een biologisch aardappelras wat weinig gevoelig is voor de aardappelziekte Phythopthora. We hebben deze aardappelen dan ook daarvoor niet gespoten. We hopen deze aardappelen rond december te leveren aan Mc Cain in Lewedorp, in de hoop daar een redelijke prijs voor te ontvangen.

 

Nieuwe penningmeester.

Ik wil mij even aan U voorstellen.

Sinds mei 2017 ben ik de nieuwe penningmeester van Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland.
Ik heet Heleen Louws,  54 jaar oud en getrouwd. In het verleden ben ik in de administratie werkzaam geweest.
In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met hardlopen. Verder wandel en fiets ik graag. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Ik vind het leuk om de administratie van de Stichting te verzorgen en zal nauwgezet de financiën beheren.
Bovenal hoop ik door mijn bijdrage de Stichting ook voor de komende generatie in stand te houden.

U kunt mij voor vragen en opmerkingen bereiken. Mijn adresgegevens zijn: Heleen Louws,

De Meylaan 5, 4333 LP Middelburg. Tel.0118-615729 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Overlijden van Jan de Visser.

Wij werden opgeschrikt door het bericht dat we ontvingen dat op 30 oktober zeer plotseling is overleden onze senior trekpaardhouder Jan de Visser.

Jan was vanaf de oprichting van onze stichting nauw betrokken bij al het werk dat er ging plaatsvinden. Dit als trekpaardhouder en zeker ook als vrijwilliger. Wij zullen hem node missen. Ook zijn grote kennis van werktuigen en zijn vriendschap is voor onze stichting een aderlating.

Wij wensen Corrie, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Sponsoren.

Gelukkig zijn we ook dit jaar weer ondersteund door bedrijven en instellingen die ons gunstig gezind zijn. Ook van de Provincie Zeeland en enkele gemeenten mochten we weer een subsidie ontvangen.

De Gemeenten en bedrijven welke meerdere activiteiten hebben ondersteund willen we hieronder publiceren;

W.E.A. accountants en adviseurs Dierkensteenweg 1, Oostburg.

Gebroeders Weststrate dealer New Holland tractoren, Zuidweg 13/15 te Krabbendijke.

C.Z.A.V. Aan en Verkoopvereniging ,Oostkanaalweg 5 te Wemeldinge.

Meulenberg diervoeders, Serooskerke.

Camping Janse, Westkapelseweg 59, Zoutelande

Vervaet-van Weele, Landbouw-Mechanisatiebedrijf te Wolphaartsdijk

Melis Kraanverhuur Ampéreweg 38, Middelburg.

Melse Maljaars Prelaatweg 60 Aagtekerke.

Pieter Boone, Pioniersweg 1a, Cateraar te Grijpskerke.

Gemeente Veere te Domburg.

Kraan en Agrobedrijf “Francke”, Kaasboerweg 3, Meliskerke.

Van Westen Bouwmaterialen, Middelburg.

 1. Peene, Service en Handelsonderneming, Westkapelle

Dierenartsen “Borra-Trappeniers”, Vliedberg 25, Biggekerke

Deze bedrijven nodigen we hierbij van harte uit onze donateursavond te bezoeken.

Allen hartelijk dank!

Vrijwilligers en donateurs

Graag willen wij in deze laatste nieuwsbrief van het jaar 2017 de vrijwilligers, die op welke wijze dan ook het werk van de Stichting hebben uitgevoerd of ondersteund, van harte danken voor de geleverde inzet. Zonder uw steun is het onmogelijk alle evenementen en de instandhouding van materialen uit te voeren.

De donateurs danken wij voor hun geldelijke ondersteuning. Voor veel dingen die wij doen, is geld een onmisbare factor. Dank voor uw bijdrage!

Wij hopen ook in het jaar 2018 weer op u te mogen rekenen!

 

 

 

  

 

 

 

 Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland

Secretariaat:

Burg. Hackstraat 12

4471 BM Wolphaartsdijk

Tel: 0113-581561

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bank: Rabobank Oosterschelderegio NL18 Rabo 03205.95.595

Website: www.trekpaarden.nl

 

Nieuwsbrief 2017-3

 

Uitnodiging voor het bezoeken van de donateuravond.

Datum       : vrijdag 24 november 2017

Aanvang  : 19.45 uur

Zaal open: 19.15 uur

Plaats        : Heinkenszand, Sportf. Borsele B.V., Stengeplein 1.

Telefoon   : 0113-561865

Programma:

 1. Opening door Joost Adriaanse, voorzitter.
 2. De trekpaardenhouder vertelt. Alex Krijger.
 3. Het Paeremes; Uitleg en demonstratie door Janneke Jakobsen.
 4. Vertoning ingezonden foto’s en verkiezing 3 beste foto’s en prijsuitreiking.
 5. Pauze. Koffie of thee in de hal.
 6. De “Travalje” door John van de Haver.
 7. Vertoning van DVD uit 1995, Folkloristische dag Nisse met 4/8/12/15 span paarden.
 8. Gelegenheid tot het stellen van vragen over het werk van de Stichting.
 9. Sluiting (rond de klok van 22.30 uur).

Fotowedstrijd

Nog enkele dagen hebben de fotografen onder ons om foto’s in te sturen van trekpaarden aan het werk op een van onze evenementen. De foto’s kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit kan nog tot 15 november a.s. De beoordeling en prijsuitreiking is tijdens de donateursavond op 24 november.

Boerenlandrit 2017 door de “Zak van Zuid-Beveland”

Het is elk jaar een hele puzzel om een rit uit te zetten die aantrekkelijk is voor het overgrote deel van de deelnemers. Dit jaar veel “bijstand” gekregen van Hanneke en Cees Maurice die woonachtig zijn in deze streek. Ook de lengte van de rit voor de paarden en het zitten op veelal harde zittingen door de deelnemers vraagt om een evenwicht tussen genieten en mogelijkheden. Of wij erin geslaagd zijn moeten de deelnemers maar beoordelen, doch de reacties na afloop waren veelal positief. Met name de rust op de plattelandswegen en dijken werden als bijzonder ervaren in deze zomertijd.

Enkele dagen voor de geplande datum van de rit waren door enkele trekpaardhouders en vrijwilligers de wagens en gerijen naar de hoeve van de familie Aarnoutse aan het Groenewegje in ’s-Gravenpolder vervoerd. Dit was het begin- en eindpunt van de uitgestippelde rit.

De weersvoorspellingen voor week 29 waren niet om naar huis te schrijven, doch voor donderdag 27 juli kwamen er positievere voorspellingen uit de bus.

Omstreeks 08.30 uur werden de eerste deelnemers en vrijwilligers op de hoeve gesignaleerd. De weersvooruitzichten voor deze dag waren niet ongunstig, t.w. wolkenvelden, afgewisseld met zonnige perioden en kans op een bui. De wagens/gerijen die binnen gestald waren werden naar buiten gereden door Piet H. en Chiel K., terwijl de trekpaardhouders, vrijwilligers en verdere deelnemers werden ontvangen met koffie en een bolus door enkele van onze trouwe vrouwelijke vrijwilligsters.

De stemming kwam er vrij snel in, gehoord hebbende verhalen die aan de tafel in de schuur verteld werden. Even na tien uur kon de stoet geformeerd worden, als volgt: 1. Zeeuws Vlaamse phaeton-2 span (Simon L./Jimme M. 2. Zeeuwse menwagen- enkel span (Cees M.) 3. Walcherse menwagen(Westerwijk)- 2 span (Bart v.d.W.) 4. Walcherse verenwagen-enkel span (Jan de V.) 5. Zuid-Bevelandse menwagen- 2 span (Ingmar A.) 6. Walcherse verenwagen- enkel span (Kees M.) 7. Walcherse menwagen- 2 span (Ab P.) 8. Walcherse verenwagen- enkel span (Jan J.) 9. Schouwse molenaarswagen- 2 span (Wim D.) 10. Thoolse kapkar- enkel span (Erik/Jacco S.) 11. Walcherse verenwagen-enkel span (Sjaco de V.).

Velen waren in klederdracht of aangepaste kleding verschenen, hetgeen een bijzonder accent aan deze stoet gaf. Daarnaast mag genoemd worden dat 8 leden van het Walchers Kostuum in hun (verschillende) dracht met hun deelname extra de aandacht trokken.

De route voerde langs de Zwaakse Weel naar de dorpskern van Nisse waar omstreeks 11.00 uur bij “Jikkemien” een verfrissing werd genuttigd en de benen even gestrekt konden worden. Vervolgens werd via “Sluishoek” koers gezet naar de Brilletjesdijk waar bij de fam. Huige werd gepauzeerd om de paarden te verzorgen en de deelnemers konden genieten van een goede BBQ . Rond de klok van 14.00 uur werd het sein gegeven om de paarden weer in te spannen en de “reis” weer te vervolgen.

Langs het dorp Kwadendamme en door het Langeweegje werd over de Hoondertsedijk weer richting het Groenewegje gereden ( tussenstop voor een versnapering) naar de hoeve van Aarnoutse waar wij omstreeks 17.00 uur zijn aangekomen. De paarden uitgespannen, verzorgd en ingeladen. Een aantal wagens werden eveneens opgeladen en door een aantal trekpaardhouders vervoerd naar de plaats van herkomst, onze boerderij in Oostkapelle.

De reacties van de deelnemers waren zeer positief gehoord hun meningen van mooie streek, afwisselende landschappen, weersomstandigheden werkten mee aan deze geslaagde boerenlandrit en dank voor de goede organisatie.

Als bijzonderheid mag nog vermeld worden dat een bejaard echtpaar (Zuidhof) uit Nisse, ruim de tachtig jaar gepasseerd, de tocht hebben meegereden en “de dag van hun leven” beleefden. De publieke belangstelling, met name op kruispunten van wegen en bij bebouwingen, was bijzonder goed. Vele plaatjes zijn geschoten van dit culturele erfgoed!

Tenslotte een woord van dank aan de fam. Aarnoutse voor hun getoonde gastvrijheid, niets was teveel !!!!

Simon Lous.

Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren – zaterdag 29 juli 2017

Net als vorig jaar deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren. Dit jaar in een bescheidener rol. De organisatie had één Walcherse verenwagen besteld. Wim Duvekot heeft deze dag voor ons ingevuld. Of dit een volgend jaar nog een vervolg krijgt moeten we nog afwachten. De opzet is nog voor verbetering vatbaar.   

Jumpin’ de Weel – zaterdag 5 augustus 2017

Ook dit jaar kregen we weer een uitnodiging om deel te nemen aan Jumpin’ de Weel.  Dit jaar in een wat bescheidener rol. 4,5 en 6 augustus met de carrousel. Op 5 augustus met twee men-wagens, vliegend tapijt, ringsteken en op paard rondjes rijden voor kinderen. De men-wagens waren op 4 augustus al geladen met schoven. Deze zijn naar de dorsmachine gereden door Wim Duvekot en Cees Mol. Daarvoor kregen we de gelegenheid om ons te promoten in de hoofdring. Rond 12.00 uur kwam er nog een bui die we even hebben afgewacht. Toen de regen wat minder werd hebben we onze wagens geshowd voor een groot publiek. Dit onder deskundig commentaar van mevr. Ankie Wilderink, ook donateur van onze stichting die op voortreffelijke wijze onze stichting voor het voetlicht bracht. Of het zo moest zijn; na ons optreden regende het een half uur zo hard dat je even niet buiten kon zijn. Daarna klaarde het helemaal op, en werd het nog goed weer met zeer vele bezoekers met kinderen, welke in grote getale hebben genoten van het vliegend tapijt en het zitten op een echt paard. Cees Mol heeft na het dorsen, zeer veel mensen laten genieten op de men-wagen met zijn rondritten.

Een zeer geslaagde dag. 

 

Oogstdemonstratie op 8 augustus 2017

Het was al een hele week wat twijfelachtig of onze oogstdemonstratie wel door kon gaan. Op de maandag voor de oogstdemo ging het nog goed. Alle spullen werden probleemloos aangevoerd en we hoopten maar dat het weer ons ook de andere dag goed gezind zou zijn.

In de morgenuren van 8 augustus ging het nog redelijk goed. Wel hebben we toen nog wat gebinderd in de veronderstelling dat het een periode in de middag wel een wat minder zou zijn. Zo stonden bij aanvang van de oogstdemonstratie toch enkele wagens met schoven gereed.

De vrijwilligers van de oldtimerclub maakten de dorsmachine van L.P. Brasser gereed voor gebruik.

Om 14.00 uur werd onze oogstdemonstratie geopend door wethouder Jaap Melse. Gezeten op de aflegger, geschonken door Sj de Visser aan de stichting, werd het graan gemaaid. Daarna ging een ieder aan het werk. Op de  voerwagens werden de schoven geladen. Deze werden naar de dorsmachine gebracht en gedorsen. Twee wagens zorgden voor het vervoer van personen. Hele mooie ritjes door het aangrenzende bos De zaaimachine, stoppelploeg, cultivator en rosmolen waren met paardenkracht in actie. Vrijwilligers waren bezig met schoven mennen, stuken, vlegeldorsen en graan snijden met de zekel. Ook de kindercarrousel, hoefsmid Marcel Raats, de Zeeuwse vlegel, onze promotiestand, zorgden voor welkome attracties. Rond de klok van 15.00 uur was daar het eerste buitje.De binder moest worden afgedekt als mede ook de dorsmachine. Dit scenario herhaalde zich nog enkele keren. Toch hebben we alles nog kunnen binderen en dorsen die middag. Een geluk bij een ongeluk was nog dat het deze keer ons eigen graan was wat geoogst moest worden. We konden dus zelf beslissen of we door gingen of niet. Het publiek liet het uiteraard ook afweten. Dat werd nog versterkt door het feit dat het in andere delen van de Provincie en het land, het weer nog veel minder was dan in Zoutelande. Kortom een oogstdemonstratie die we nooit meer hopen mee te maken.

Ook financieel gezien is dit voor onze stichting geen leuke dag geweest.

 

Burghse dag 12 augustus 2017

Onze carrousel was aanwezig tijdens deze dag en werd ingevuld door Bart van der Wekken met zijn paard. Door een onvolkomenheid was er wat paniek bij de paarden ontstaan waar wij gelukkig part noch deel aan hadden.

 

Oostkapelse Dag – zaterdag 19 augustus 2017

Op zaterdag 19 augustus deed de St. Het Werkend Trekpaard Zeeland mee aan de Oostkapelse Dag. 

We waren daar aanwezig met onze carrousel. Cees Maurice met vrouw, zijn paard en kleinzonen.

Hij heeft het deze dag zeer druk gehad, ondanks het feit dat er voor de rondritjes betaald moest worden wat overigens door de organisatie werd geregeld.

Kortom het was een zeer geslaagd optreden op een heel drukke Oostkapelse dag.

Zeeuws-Vlaamse sjees en twee Walcherse verenwagens, bruiloft te Oostkapelle.

Op 26 augustus hebben Wim Duvekot met Sjees en Bart van der Wekken met zoon en twee Walcherse verenwagens de bruid en bruidegom en bruiloftsgasten een mooie rit bezorgd naar de trouwlocatie en weer terug naar huis. Een mooie rit die door de bruiloftsgasten zeer werd gewaardeerd.

 

Carrousel naar Hoeilaart ( België) 27 augustus.

Rien en Mark zijn deze dag met de carrousel naar het paardenfestijn in Heoilaart geweest. Zeer veel kinderen blij gemaakt met ritjes op de carrousel.

Ploegen in de Wilhelminapolder op zaterdag 2 september.

In samenwerking met de regelingscommissie ploegwedstrijden Zeeland zijn op 2 september ploegwedstrijden voor tractoren en demonstratie ploegen paarden georganiseerd. Twee trekpaardenhouders uit Zeeland hebben daaraan meegedaan en twee uit Brabant. De opening is geschied door de Commissaris van de Koning Han Polman. Dit met de drie paarden van Ko Brooymans. Dit was een leuke dag voor iedere deelnemer en het publiek.

Carrousel in Halsteren op 23 en 24 september.

Tijdens de Power Horse te Halsteren is de carrousel ingezet met een paard van Ko Brooymans.

Vrijwilligersdag op 29 september 2017

Onze vrijwilligersdag voor bestuursleden, trekpaardhouders en vaste vrijwilligers met hun partners was dit jaar in Nieuwdorp. Het bevrijdingsmuseum. De middag begon rond 13.30 uur.

We werden daar ontvangen door enkele gidsen die gedeeltelijk ook nog de oorlog 40/45 hadden meegemaakt. Na het zien van een indrukwekkende film over de oorlog en de redenen rondom konden we zien hoe de wapens, uniformen en alle andere kleine materialen die tijdens de oorlog er uit zagen en zijn gebruikt. Beschamend was om te zien hoe het Duitse leger zijn zaakjes op orde had v.w.b. materieel en uniformen enz. t.o.v. het Nederlandse leger.

Geen wonder dat het maar enkele dagen duurde voordat wij ons aan de vijand moesten onderwerpen.

Na de koffie hebben we buiten nog enkele tanks bekeken en verdedigingswallen bewonderd.

In een noodkerkje waren er ook nogal wat dingen te zien en ook daar ontbraken de verhalen niet.

Kortom een leerzame middag om onze geschiedenis weer eens in ons op te nemen.

Daarna togen wij naar de “Panhoeve” in ‘s H Arendskerke. Een vrij nieuw restaurant waar we heerlijk hebben gegeten en gedronken. Ook is daar op gepaste wijze afscheid genomen van onze oud penningmeester Cor Abrahamse en zijn vrouw. Hem is een enveloppe met inhoud overhandigd en een bronzen paardje op sokkel. Cor nogmaals dank voor je uitstekende werk wat je voor onze stichting hebt verricht.

Najaarswerkzaamheden 2017 bij landbouwperceel het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

Dit keer werd er op de bedrijven geen open dag gehouden. Bij uitzondering werden de trekpaardenhouders deze keer uitgenodigd om met de handjes zelf aan de slag te gaan. Op zaterdag 14 oktober waren een groot aantal trekpaardenhouders, vrijwilligers, bestuursleden en een aantal kinderen bezig op ons perceel aardappelen aan het Groenewegje te ‘s Gravenpolder.

In de voorafgaande weken was er al wat voorwerk verricht door Chiel Kloosterman, Ko Brooymans, Cees Mol en Piet Hannewijk. Op de woensdagmiddag ook nog bijgestaan door een viertal kinderen uit ‘s Gravenpolder die ook bij het poten van de aardappelen hun werk hadden gedaan. Alle lof hiervoor.

Ko Brooymans had het bij de veiling op Tholen voor elkaar gekregen om een 1200 veilingkisten in bruikleen te krijgen totdat de nieuwe aardappelen op Tholen weer aangeboden worden.

Los konden we deze aardappelen nergens kwijt om te bewaren. In uiterste nood hadden we deze aardappelen maar in een hoop buiten moeten opslaan. Gelukkig kwam Ko Brooymans net op tijd met zijn oplossing.

De eerste mensen waren al aanwezig om 9.00 uur. Zij konden direct aan de slag omdat de dag tevoren al een aantal rijen met een voorraadrooier met de trekker waren gerooid.

Cees Maurice was aanwezig met een span paarden om het restant van het perceel te rooien. Daartoe was de werpradrooier van de stichting in de week daarvoor aangevoerd. Deze rooier is geschonken door Magda Geluk aan de stichting. Wijlen haar man en oud-bestuurslid Henk Geluk had deze grondig opgeknapt. De rooier deed zijn werk prima. Met een paard van Cees Maurice ging het minder. Deze moest na enkele rijen afhaken. Cees heeft deze afgevoerd en de dierenarts heeft deze behandeld. De Gebr’s Schrijver hebben een nieuw paard aangevoerd zodat we toch verder konden met het rooien.

Dat is goed gelukt. Rond de klok van 16.00 uur waren alle aardappelen in kisten op het land. In totaal hebben we nu 1080 kisten in de opslag staan. Ongeveer 25 ton aardappelen van het merk Sarpo Mira.

Dit is een biologisch aardappelras wat weinig gevoelig is voor de aardappelziekte Phythopthora. We hebben deze aardappelen dan ook daarvoor niet gespoten. We hopen deze aardappelen rond december te leveren aan Mc Cain in Lewedorp, in de hoop daar een redelijke prijs voor te ontvangen.

 

Nieuwe penningmeester.

Ik wil mij even aan U voorstellen.

Sinds mei 2017 ben ik de nieuwe penningmeester van Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland.
Ik heet Heleen Louws,  54 jaar oud en getrouwd. In het verleden ben ik in de administratie werkzaam geweest.
In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met hardlopen. Verder wandel en fiets ik graag. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Ik vind het leuk om de administratie van de Stichting te verzorgen en zal nauwgezet de financiën beheren.
Bovenal hoop ik door mijn bijdrage de Stichting ook voor de komende generatie in stand te houden.

U kunt mij voor vragen en opmerkingen bereiken. Mijn adresgegevens zijn: Heleen Louws,

De Meylaan 5, 4333 LP Middelburg. Tel.0118-615729 Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Overlijden van Jan de Visser.

Wij werden opgeschrikt door het bericht dat we ontvingen dat op 30 oktober zeer plotseling is overleden onze senior trekpaardhouder Jan de Visser.

Jan was vanaf de oprichting van onze stichting nauw betrokken bij al het werk dat er ging plaatsvinden. Dit als trekpaardhouder en zeker ook als vrijwilliger. Wij zullen hem node missen. Ook zijn grote kennis van werktuigen en zijn vriendschap is voor onze stichting een aderlating.

Wij wensen Corrie, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Sponsoren.

Gelukkig zijn we ook dit jaar weer ondersteund door bedrijven en instellingen die ons gunstig gezind zijn. Ook van de Provincie Zeeland en enkele gemeenten mochten we weer een subsidie ontvangen.

De Gemeenten en bedrijven welke meerdere activiteiten hebben ondersteund willen we hieronder publiceren;

W.E.A. accountants en adviseurs Dierkensteenweg 1, Oostburg.

Gebroeders Weststrate dealer New Holland tractoren, Zuidweg 13/15 te Krabbendijke.

C.Z.A.V. Aan en Verkoopvereniging ,Oostkanaalweg 5 te Wemeldinge.

Meulenberg diervoeders, Serooskerke.

Camping Janse, Westkapelseweg 59, Zoutelande

Vervaet-van Weele, Landbouw-Mechanisatiebedrijf te Wolphaartsdijk

Melis Kraanverhuur Ampéreweg 38, Middelburg.

Melse Maljaars Prelaatweg 60 Aagtekerke.

Pieter Boone, Pioniersweg 1a, Cateraar te Grijpskerke.

Gemeente Veere te Domburg.

Kraan en Agrobedrijf “Francke”, Kaasboerweg 3, Meliskerke.

Van Westen Bouwmaterialen, Middelburg.

 1. Peene, Service en Handelsonderneming, Westkapelle

Dierenartsen “Borra-Trappeniers”, Vliedberg 25, Biggekerke

Deze bedrijven nodigen we hierbij van harte uit onze donateursavond te bezoeken.

Allen hartelijk dank!

Vrijwilligers en donateurs

Graag willen wij in deze laatste nieuwsbrief van het jaar 2017 de vrijwilligers, die op welke wijze dan ook het werk van de Stichting hebben uitgevoerd of ondersteund, van harte danken voor de geleverde inzet. Zonder uw steun is het onmogelijk alle evenementen en de instandhouding van materialen uit te voeren.

De donateurs danken wij voor hun geldelijke ondersteuning. Voor veel dingen die wij doen, is geld een onmisbare factor. Dank voor uw bijdrage!

Wij hopen ook in het jaar 2018 weer op u te mogen rekenen!

 

 

 

  

 

 

 

zeeland

rabo


dierenarts

Website: Elloro