Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland

Secretariaat:

Burgemeester Hackstraat 12

4471 BM Wolphaartsdijk

Tel: 0113-581561

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bank: Rabobank Oosterschelderegio: NL18 Rabo 0320595595

Website: www.trekpaarden.nl

 

Nieuwsbrief 2018-2

 

Oogstdemonstratie.

De voorbereidingen voor het houden van onze jaarlijkse oogstdemonstratie zijn op dit moment al in een vergevorderd stadium. Met de trekpaardenhouders zijn al afspraken gemaakt wie wat doet en met hoeveel paarden enz. Ook dit jaar is de medewerking weer optimaal.

We hebben ingesloten een kleine poster waarop het evenement is vermeld. Als u deze poster laat zien en inlevert bij de ingang van het terrein kunt u daar met één persoon gratis naar binnen.

Op dinsdag 14 augustus houden wij onze oogstdemo. Opening zal gebeuren door: de Burgemeester van de Gemeente Borsele Dhr. G. Dijksterhuis/ Aanvang 14.00 uur.

Locatie: Perceel is gelegen aan het Groenewegje te ’s Gravenpolder. Dit is ons eigen stukje grond wat we in gebruik hebben van natuurmonumenten.

Het perceel is goed bereikbaar. Parkeren wordt ter plaatse aangegeven. Parkeerwachters zullen u een plaatsje toewijzen.

Op het perceel zelf wordt niet geparkeerd. Het is het perceel zomertarwe van de stichting, geteeld op onze grond in gebruik van Natuurmonumenten. Van deze tarwe wordt Zeeuws vlegelbrood gebakken en nog vele andere producten.

Een gedeelte daarvan kunt u zien en proeven bij de stand van de Zeeuwse vlegel.

Door middel van onze bekende aanwijsborden en vlaggen zullen wij het u zo makkelijk mogelijk maken het perceel te bereiken.

We gaan als het weer het toelaat weer met 2 zelfbinders de tarwe maaien en schoven laden op onze men-wagens. Dorsen met de machine van Oldtimer trekkerclub. Het graan wordt in zakken verzameld en op een wagen geladen. Zie voor bijzonderheden de flyer.

Voor het vervoer naar het demonstratieterrein hebben wij de medewerking van de Stichting Stoomtrein Goes Borsele. Het terrein ligt pal naast de spoorlijn.

Liefhebbers kunnen in Goes opstappen om 12.00 uur, 14.00 uur of 15.00 uur en om 12.25 uur 14.25 uur of 15.25 uur bij het stationnetje in Langeweegje uitstappen. Na ongeveer 400 meter terug in de richting van Goes ben je op het demonstratieterrein.

Treinen terug naar Goes vertrekken in Langeweegje om 16.01 en 16.30 uur. Op vertoon van het stoomtreinkaartje kan men voor een gereduceerde prijs de oogstdemonstratie bezoeken,

Open dag trekpaardenhouders op zaterdag 21 april.

Bij onze trekpaardenhouders is op 21 april open dag gehouden. De bedoeling was dat deze activiteit op 7 april zou plaatsvinden. Daarna probeerden we weer op 14 april. Ook toen was het weer veel te nat. Uiteindelijk lukte het dan op 21 april. De trekpaardenhouders Cees Mol en de Gebr’s Schrijver hebben op ons landbouwperceel aan het Groenewegje te ’s Gravenpolder de grond bewerkt. Cees Mol heeft ook de zomertarwe van het ras Sunnan van de Zeeuwse Vlegel gezaaid. Een mooi aantal mensen heeft hiervan genoten.

Ondanks de droogte staat het perceeltje er redelijk goed voor. Er zijn enkele plekken welke wat zijn achtergebleven omdat er te veel organische mest op is terecht gekomen. Een foutje van de mestdistributeur.

Verslag Open dag trekpaardenhouders op Walcheren.

Eveneens na twee weken uitstel hebben we op zaterdag 21 april 2018 onze voorjaarswerkzaamheden uitgevoerd op het perceel van Wim Duvekot te Boudewijnskerke.
Het was een zonnige dag en de grond lag er nu redelijk bij om te bewerken.
De trekpaardhouders Erik Leendertse, Wim Duvekot, Sjako de Visser en Alex Krijger waren elk met hun tweespan-trekpaarden aanwezig om de werkzaamheden uit te voeren.
Het perceel moest klaargelegd worden voor het inzaaien van suikerbieten.
De werkzaamheden werden uitgevoerd met een vierbalks sleepdeur, d.w.z. vier balken met korte ijzeren tanden om de grond gelijk en fijn te maken.
Het was een mooi perceel en de trekpaardhouders en hun paarden konden zich hier heel de dag fijn op uitleven.
De publieke belangstelling was jammer genoeg zeer gering. Meestal is dat zo als een evenement wat is gepland op een andere datum plaatsvindt.
Mooi was wel dat het werk op het land nu alleen nog door paarden kon worden uitgevoerd. Voor een tractor was het nog steeds te nat.
Alles bij elkaar was het voor de trekpaardenhouders toch een geslaagde dag, omdat men toch weer het voorjaarswerk had uitgevoerd en iets van elkaar had kunnen opsteken.
Dank aan allen die aan deze dag hun medewerking hebben verleend.

Onze trekpaardenhouder Bart van der Wekken heeft op zijn eigen bedrijf voorjaarswerkzaamheden uitgevoerd met twee spannen paarden waarvoor ook een redelijke belangstelling was.

Open dag op Overduin op 19 mei 2018

We kunnen terugzien op een goed geslaagde open dag op zaterdag 19 mei.

In de voorafgaande week hadden de bestuursleden en onze vrijwilligers Cor Abrahamse, Chiel Kloosterman, Rien Mol en Meinard Sprenger onze gehuurde boerenschuur op Overduin schoongemaakt, de vloeren en de zolder geveegd en de voerwagens en gerijen weer van stof en moddersporen ontdaan.

Zaterdagsmorgens van 9 tot 11 uur zijn bijna alle menwagens, gerijen en werktuigen naar buiten gereden en op het gazon voor de schuur ten toon gesteld.

De meeste wagens en gerijen zijn nu geheel gerenoveerd en geschilderd. Indrukwekkend is ook de rij landbouwwerktuigen die de afgelopen jaren door Chiel Kloosterman is gerenoveerd.

Nieuwe objecten waren de 18-persoons janplezier, in bruikleen gegeven door de heer Cor Brouwer uit Wissenkerke/ (‘s H. Hendrikskindren), het Bevelandse plezierwagentje geschonken door de heer H. Klap uit Waarde en de robuuste eikenhouten travaille die een voorlopige plaats in onze boerenschuur is gegeven.

Circa 200 belangstellenden kwamen een kijkje nemen in de schuur en ons materieel bewonderen. Een attractie vormde opnieuw de ritten met de gerijen, elk bespannen met een trekpaard en gemend door Wim Duvekot en Jan Jakobse. Velen genoten van de ritten door de omliggende fraaie bospercelen van het landgoed Overduin.

De dames Henny Hannewijk, Corry Kloosterman en Heleen Louws zorgden voor de catering en verkochten in de koffiekraam vele bekertjes koffie, frisdrank, eigen gemaakt gebak en pr-artikelen. We mochten ook kennis maken met de nieuwe rentmeester van het landgoed Overduin, de heer Maarten Oortman Gerlings.

De scheidende rentmeester de heer Erik Gunst mochten we ook begroeten.

Het weer was deze dag prachtig. Opnieuw hebben we genoten van de schitterende ligging van ons onderkomen op de buitenplaats Overduin. We mogen best trots zijn op onze prachtige collectie authentiek agrarisch erfgoed. Het bestuur ziet met genoegen terug op deze mooie open dag.

 

Vrijwilligersdag.

Omdat we het steeds moeilijker vinden om een geschikt item te vinden voor onze trekpaardenhouders en vrijwilligers hebben we tijdens onze laatste vergadering met de trekpaardenhouders besloten om de vrijwilligers-dag in te bedden in onze Boerenlandrit.

Daarom zal dit onderdeel voortaan niet meer apart plaatsvinden.

Boerenlandrit.

Op donderdag 26 juli 2018 rijdt de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland met een twaalftal authentieke Zeeuwse men-wagens en gerijen, voortgetrokken door trekpaarden, haar jaarlijkse Boerenlandrit. Deze keer in het westelijke deel van Noord-Beveland. Deze prachtige optocht van Zeeuws agrarisch erfgoed kan men daar onderweg ontmoeten. Tip: Neem film- of fototoestel mee!

 

De route is samengesteld met assistentie van Janne van Gils, kenner van het Noord-Bevelandse land. Er zullen zes tweespannen en zes enkelspannen aan dit unieke gebeuren deelnemen. Enkele gerijen zijn het afgelopen jaar volledig gerestaureerd zoals de Noord-
Bevelandse menwagen, de Zeeuws-Vlaamse phaëton en een Zuid_Bevelandse tweewieler. Ook zal dit jaar voor het eerst een zogenaamde Jan Plezier, door de heer Cor Brouwer aan de Stichting in bruikleen gegeven, meerijden. Deze biedt plaats aan 18 personen.

De route

Vanaf 9.30 uur wordt ingespannen op de Catharina Hoeve aan de Jacobadijk 10 te Kamperland. Om 10.00 uur begint de tocht. Vanaf de boerderij R Jacobadijk, R Schutegatweg, R Onrustweg, R Schotsmanweg richting rotonde, op rotonde 1e afslag, R Jacobadijk, L oprit van melkveebedrijf Vermeer langs boerderij en door weiland, dijk over en R Baas Huisweg, L Brededijk, Molenweg op, L Krommeweg, 1e afslag rechts, R Campensnieuwlandweg, rechtdoor op kruising met Ruiterplaatweg, rechtdoor op kruising met Noordstraat en via Stekeldijk tot aan Geersdijk, R Provincialeweg, L Geersdijk in, bij T-splitsing R Sluisdijk, R Oud Korgenedijk op, R Provincialeweg op en langs Geersdijk, L Stekeldijk, L Willempolderseweg, R over dijk naar Geersdijksekaaitje, R Kaaidijk, L Stekeldijk, L richting Stroodorp, daarna richting Oosthavendijk te Kamperland, L Westhavendijk op, L Ruiterplaatweg, R Jacobadijk tot Catharina Maria Hof.

Om 12.30 uur stopt de karavaan voor een middagpauze Bij de C.Z.A.V. in Geersdijk of bij de Fam. Verhulst aan de Geersdijkseweg 31, en is er gelegenheid de wagens en paarden van dichtbij te bekijken en een praatje te maken met de mensen van de stichting. Om 14.00 uur wordt de tocht hervat.

Voor meer informatie zie: www.trekpaarden.nl

In de volgende nieuwsbrief zal een volledig verslag gedaan worden van deze rit met op onze site foto-impressies.

Fotowedstrijd 2018.U kunt deze foto’s (maximaal twee foto’s per evenement) opsturen naar het speciaal hiervoor aangemaakte e-mailadres t.w. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Alle amateurfotografen pak nu uw kans en maak foto’s van prachtige paarden aan het werk.

Op 2 augustus zijn wij met onze carrousel aanwezig tijdens de folkloristische dag in Zoutelande.

Vanaf 3 tot en met 5 augustus zijn wij aanwezig met de Carrousel bij Jumpin de Weel te Nisse.

Daarnaast zijn wij op zaterdag 4 augustus aanwezig tijdens de Familiedag waar we hopen ons te kunnen tonen in de hoofdring en kinderen van het vliegend tapijt laten genieten en een rondje maken op een echt trekpaard enz. enz.

11 augustus is onze carrousel in Burgh Haamstede tijdens de Burghse Dag.

18 augustus zijn wij met onze carrousel aanwezig tijdens de viering van de Oostkapelse dag.

26 augustus Gaan we met onze carrousel naar de Agrarische dagen in Hoeilaart ( België)

22 en 23 sept. Is onze carrousel werkzaam in Halsteren, tijdens de Powerhorse competitie.

Rabo Clubkas Campagne.

We willen alle stemmers op onze stichting van harte danken voor hun steun aan onze stichting.

Mede door uw steun heeft de Rabobank ruim € 800,00 op onze rekening overgemaakt.

Een mooi resultaat waar we erg blij mee zijn.

Ploegen, 1 september, samen met de stichting Zeeuwse Ploegwedstrijden.

Dit jaar hebben we aan de Meerkoetweg te Lewedorp onze ploegdemonstratie.

We organiseren als stichting zelf geen ploegwedstrijd meer. Maar mochten er meer dan zeven trekpaardenhouders zich opgeven om te ploegen op 1 september, zullen we alsnog een ploegwedstrijd op deze datum organiseren.

Een koninklijk bezoek aan Overduin in 1862

Op 25 mei 1862 bezocht Koning Willem III bij zijn rondreis door Zeeland ook de buitenplaats Overduin en bezichtigde hij onze monumentale boerenschuur. Het hierover verschenen reisverslag meldt hierover het volgende: ‘Onmiddellijk aan Oranjezon grenzen de uitgestrekte landgoederen van Mr. W.C.M. de Jonge van Ellemeet, naar wiens schone buitenplaats Overduin onder Oostkapelle thans Zijne Majesteit, ditmaal ook weer vergezeld van de opper-ceremoniemeester Graaf van Lijnden, de tocht voortzette, om aldaar van het aangeboden déjeuner (lunch) gebruik te maken.

Bijzonder gelukkig mocht het heten dat het heden zacht en aangenaam weer was. De heer de Jonge van Ellemeet had namelijk voor deze gelegenheid 150 families, zowel uit de geringe als uit de hogere klassen, de wandeling op het landgoed en een gastvrij onthaal aangeboden. Niemand had verzuimd daarvan gebruik te maken. Vandaar dat, tegen het uur van de komst van de Koning, van alle kanten rijtuigen kwamen opdagen, terwijl tegelijkertijd een aantal personen uit de hogere en lagere burgerklasse met hun dames en de landbouwers met hun vrouwen, zich hier verenigden of zich in bonte groepen langs de paden en vijvers verspreidden. Voor ieder was hierbij de gelegenheid opengesteld om, te midden van deze schone natuur, in het lommer gezeten de nodige verversingen te gebruiken, daar deze ten dienste van de wandelaars in een tent gereed stonden. Tevens was er voor de landlieden, die dit mochten verlangen, een tafel met brood, boter, ham en kaas, benevens een vat bier, ter beschikking gesteld, zodat ieder naar eigen verkiezing kon te werk gaan.

Het déjeuner, waarbij de Koning en diens gevolg, de barones van Lijnden, de echtgenote van de Commissaris van de Koning, benevens de gastheer en zijn huisgenoten aanwezig waren, om 4 uur afgelopen zijnde, begaf Zijne Majesteit zich op de wandeling, onder geleide van de muziek van het 2e regiment infanterie uit Vlissingen, waarmee hij op de buitenplaats ook was verwelkomd. De genodigden op het buitenverblijf wachtten nu de Koning op. Onder de vele landlieden en hun vrouwen en dochters, bevond zich ook een zekere Jan Janse Meijers, een rustend landbouwer uit Serooskerke. Deze trad op de Koning toe en zei: ‘Sire! ik heb uw grootvader (Koning Willem I) en uw vader (Koning Willem II) de hand gedrukt en wenste daarom ook dit U te mogen doen; ik hoop dat U nog lang als Koning over Nederland regeren moge’. Aan het verlangen van de landman werd bereidwillig door Zijne Majesteit voldaan, die hem hartelijk de hand schudde.

De Koning bezichtigde met bijzonder genoegen het uitgestrekte hertenkamp, benevens de oranjerie met zeldzame, oosterse gewassen. Na vervolgens rondom de vijver te zijn gewandeld kwam hij bij een serre met zeldzame cactussen. Na dit bezichtigd te hebben kwam Zijne Majesteit ook in de stallingen en in de grote, in Walcherse trant ingerichte schuur. Enige schreden verder werd de Koning de pachthoeve aangewezen en binnengeleid, waardoor de pachter het genoegen had de Koning bij zich te ontvangen en zijn vrouw en kinderen, benevens enige bekenden, voor te stellen.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zeeland

rabo


dierenarts

Website: Elloro