Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland

Secretariaat:

Burgemeester Hackstraat 12

4471 BM Wolphaartsdijk

Tel: 0113-581561 mobiel: 06-13249704

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bank; Rabobank Oosterschelderegio:

IBAN :NL18 RABO 03205.95.595 BIC nr. RABONL 2U

Web-site: www.trekpaarden.nl

 

Nieuwsbrief 2019-1

 • Donateursavond 23 november 2018
 • De voorzitter Joost Adriaanse verwelkomde de ongeveer 70 belangstellenden op onze 30e
 • Allereerst gaf hij een terugblik op de afgelopen dertig jaar. Op 22 oktober 1988 werden de statuten voor de oprichting van onze Stichting bij de notaris getekend. Twee unieke stichtingen op het gebied van het Zeeuwse cultureel erfgoed gingen toen samen. Dit was enerzijds de Stichting het Werkend Trekpaard, die de kennis en vaardigheden van de arbeid in het Zeeuwse landleven in ere wilde houden en als levend erfgoed in stand houden. Aan de andere kant was het de Stichting de Zeeuwse Inspan, die het rijke bezit aan overgebleven agrarisch erfgoed, gerijen, verenwagens en menwagens, wilde behouden.
 • Bij dit jubileum past eerbetoon aan het eerste bestuur van onze stichting, te weten de heren ir. M. Sanders, drs. A. Phernambucq, ing. De Landgraaf, ir. J. Markusse en A.J. van Rumpt.
 • Nu, dertig jaar later, mogen we ons verheugen dat èn trekpaarden èn materieel nog zo voortreffelijk functioneren zoals bleek bij onze evenementen van het afgelopen jaar. Het Zeeuwse landleven van voor de 2e wereldoorlog (met circa 18.000 trekpaarden) is dit ten volle waard!
 • Vervolgens gaf de voorzitter een terugblik op de activiteiten van de Stichting in het afgelopen jaar. Bijzonder was dat alle activiteiten buitengewoon goed verliepen. De open dag op Overduin met veel bezoekers en prachtig weer. Een mooi gebeuren was de boerenlandrit op Noord Beveland. De oogstdemonstratie van Zeeuwse vlegeltarwe aan de Zwaakse weel was een bijzonder geslaagde dag met ongekend veel bezoekers. Ook de ploegmanifestatie met bijna alle trekpaardenhouders in oktober was een uniek gebeuren. Zelfs ook de boomsleep-dag in het bos van Oostkapelle in winterse kou was zeer geslaagd.
 • Daarna noemde hij enkele ontwikkelingen zoals zorgen over de financiën, het optimaliseren van onze collectie materieel, de verdere verjonging onder de trekpaardenhouders, de toenemende belangstelling vanuit de media voor onze evenementen en de goede samenwerking met andere instellingen voor Zeeuws erfgoed.
 • Onze trekpaardenhouder Ingmar Alewijnse gaf vervolgens een, gewaardeerde, terugblik op de activiteiten met zijn trekpaarden het gehele jaar rond. Daarna gaf mevrouw dr. Jeanine Dekker, adviseur volkscultuur bij de Stichting Erfgoed Zeeland, een boeiende presentatie over de Zeeuwse streekdrachten. Deze deskundige bij uitstek belichtte aan de hand van lichtbeelden bijzonderheden over de drachten van de Zeeuwse eilanden.
 • Daarna verzorgde Sjak de Kock, gids bij het Nationaal Park de Oosterschelde, een mooie audiovisuele presentatie met unieke beelden van de flora en fauna van het Oosterscheldegebied.
 • Na de pauze werden de ingezonden foto’s over activiteiten van de Stichting gedurende 2018 vertoond. Bij de stemming over de beste foto ging de 1e prijs naar Iman de Korne, de 2e prijs naar Mattie Geschiere en de 3e prijs naar Richard Louws
 • Alle aanwezigen genoten daarna van een mooie dvd over de in 1995 te Nisse gehouden oogstdemonstratie. Tussendoor werden ook prachtige fotobeelden vertoond over de oogstdemonstratie in augustus 2018 van Bram Boone uit Borssele.
 • We kunnen terugzien op een geslaagde en interessante donateuravond.
 • Donateursbijdrage 2019

Evenals vorig jaar treft u bij deze nieuwsbrief aan het verzoek om uw bijdrage voor het jaar 2019 te voldoen. Voor diegene die zijn of haar bijdrage al heeft voldaan geldt dit verzoek uiteraard niet.  De minimumbijdrage is € 15,00. U vindt bij deze nieuwsbrief een nota waarop u het rekeningnummer van onze stichting ziet vermeld. De meeste mensen maken hun bijdrage toch al over via internetbankieren.  

Voor uw bijdrage zegt de stichting u hartelijk dank. Met uw steun proberen we onze geplande evenementen ook dit jaar weer uit te voeren. U bent daarbij van harte uitgenodigd. Indien u in uw eigen omgeving mensen weet die wellicht warm te maken zijn voor bezoek aan één van deze activiteiten of die ook donateur willen worden, dan stellen wij dat zeer op prijs.

Voor de volledige informatievoorziening melden wij nog, dat de stichting in het bezit is van een door de belastingdienst verstrekte zgn. ANBI-beschikking: dit betekent dat giften aan de stichting meetellen als aftrekbare giften bij het belastbare inkomen, en zijn schenkingen en legaten vrij van schenkingsrechten en erfbelasting. Dit betekent ook dat wij verplicht zijn al onze activiteiten, financiële gegevens enz. via onze website in de openbaarheid te brengen.

Vandaar dat wij onze jaarrekening 2018 nu ook al kenbaar hebben gemaakt via dit item.

Data voor onze geplande activiteiten voor het jaar 2019.

Zaterdag 30 maart, 6 of 13 april  ‘s Gravenpolder, Groenewegje

Voorjaarswerkzaamheden zullen dit jaar worden uitgevoerd door alle beschikbare trekpaardenhouders. Dit zal zijn vanaf ongeveer 10.00 uur tot 15.30 uur aan het Groenewegje te ’s Gravenpolder, de landbouwgrond welke grenst aan het spoorlijntje Goes- Hoedekenskerke. Op het eerste stuk zullen voederbieten worden gezaaid en op het tweede stuk zullen we voor Natuurmonumenten een mengsel zaaien wat bestemd is voor de vogels.

Bij twijfelachtig weer de website van de stichting raadplegen of bellen naar het secretariaat of de te bezoeken trekpaardenhouder. Kijkt u in de week voor de hierboven genoemde data naar de website of bel naar het secretariaat zodat u weet of dit evenement doorgaat.

We beslissen enkele dagen voor de genoemde data of het kan doorgaan of niet, te beginnen met zaterdag 30 maart.

 

18 mei 2019 Open dag op onze gehuurde boerderij “Overduin” 11.00 uur tot 15.00 uur.

“Overduin” is gelegen aan de Dunoweg 8 te Oostkapelle. Met de auto kunt u onze gehuurde boerderij uitsluitend bereiken via de achterkant. Dat is de Kon. Emmaweg,  de weg van Vrouwenpolder naar Oostkapelle. Aan die kant kunt u ook de auto parkeren.

We zullen in ieder geval u de mogelijkheid bieden al onze voertuigen en materialen te bezichtigen die alle zijn voorzien van een naambordje met daarop aangegeven de functionaliteit. Bestuursleden zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Er is soep, koffie, limonade en koek. Gelegenheid om  beperkt dingen te kopen uit onze PR .wagen, en is er een mogelijkheid een ritje te maken op een van de Walcherse verenwagens. Ook kunt u andere materalen kopen en oude boerderijattributen. Verder zullen wij laten zien hoe het invlechten van een trekpaard in zijn werk gaat. Dit kunt u eventueel ook zelf proberen. Daarnaast is een veulen met haar moeder aanwezig. Tijdens de opening laten we de hele dag door beelden zien in onze schuur van in het verleden georganiseerde evenementen. Kortom een dagje wat u niet zou willen missen.

 Omdat wij behalve bij onze open dag niet meer zaken verkopen rondom het trekpaard zullen we niet meer op Folkloristische dagen in Walcheren of Ijzendijke aanwezig zijn. De laatste jaren waren de kosten hiervoor hoger dan de opbrengsten.

 

25 juli Boerenlandrit in Walcheren.

Na de zeer gelaagde ritten op Zuid en Noord-Beveland gaan we dit jaar op Walcheren weer onze boerenlandrit organiseren.

We komen in een volgende nieuwsbrief met nadere mededelingen.

 

Oogstdemo 13 augustus. Perceel dichtbij boerderij “Overduin”.

We hebben de afspraak kunnen maken met Simon Maljaars dat we op een perceel wintertarwe gelegen dichtbij onze gehuurde boerderij onze oogstdemo mogen houden.

De exacte invulling voor die dag ziet u in een volgende nieuwsbrief.

 

Najaarswerkzaamheden Zwaakse Weel  eind oktober begin november.

Dit jaar hopen we ook weer te kunnen ploegen met 12 stuks spannen paarden.  Omdat op het eerste stuk voederbieten worden geteeld weten we nog niet op welk tijdstip deze gerooid kunnen worden. Vandaar dat we deze datum nog niet bekend kunnen maken.

 

Ploegen waarschijnlijk op 24 augustus op een perceel in de Wilhelminapolder.

De datum is nog niet definitief vastgesteld. Er is door de directie van de Kon. Wilhelminapolder een perceel toegezegd. Waar dit precies is gesitueerd kon men nog niet aangeven. Wel dat we dit weer organiseren samen met de tractormensen.

Vrijwilligersdag 2019.

Vorig jaar hebben wij de vrijwilligersdag in samenhang met onze boerenlandrit georganiseerd. Dat is zo goed bevallen dat wij dit ook in 2019 willen continueren.  

 

Donateursavond op 29 november te Heinkenszand.

Op de laatste vrijdag in november gaan we weer onze donateursavond organiseren. We gaan proberen daar weer een leuke invulling aan te geven.  Reserveert u nu alvast deze datum in uw agenda. We zullen u graag begroeten op deze avond.

Andere activiteiten die in de planning zijn waarbij wij zijn gevraagd om medewerking. 

4 mei.

Met onze carrousel naar de open dag vleesbedrijf ’s H Abtkerke

 

24 en 25 mei

Rondritten met onze Walcherse verenwagen voor het vervoer van personen rondom de Abdij in Middelburg in het kader van het bierfestival wat voor onze stichting een sponsoractie organiseert.

 

Weelruiters te Nisse.

2,3, en 4 augustus. Aanwezig met de carrousel op het   paardenconcours van de 

Weelruiters te Nisse op 2 en 4 aug, alleen met de carrousel.                                                                                         

Op zaterdag 3 augustus rijden we daar met twee men-wagens met schoven en vermaken we    

de kinderen met ons vliegend tapijt en het zitten op onze trekpaarden.

 

10 augustus. Burghse dag.

We zijn daar aanwezig met onze carrousel.

 

17 augustus Oostkapelse dag.

Aanwezig met onze carrousel, men-wagen en verenwagen.

26 augustus.

Met onze carrousel naar Hoeilaart, België

 

29 september. Met de carrousel naar St. Pieters Leeuw.

Deze mensen willen ontzettend graag dat wij met onze carrousel aanwezig zijn op hun evenement midden in een park in St. Pieters Leeuw. Daar vinden deze dag ook keuringen plaats van trekpaarden.

Fotowedstrijd.

Vanwege het feit dat ook op onze laatste donateursavond veel mooie foto’s te zien waren willen we ook daar een vervolg aan geven, en gaan we ook dit jaar door met de fotowedstrijd. Ieder die denkt dat de foto gemaakt op een evenement van de stichting mooi genoeg is om mee te dingen met de verkiezing mooiste foto van 2019, wordt van harte uitgenodigd hieraan mee te doen.

Stuur deze in, middels ons e-mailadres wat hier extra voor is aangemaakt naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

 

Onderhouden van ons materiaal.

Het vak-centrum  schilders heeft deze winter weer een Walcherse verenwagen geschilderd. Deze ziet er weer piekfijn uit.

De gemeente Tholen heeft ons een bedrag toegezegd waarvoor we onze Thoolse kapkar kunnen laten schilderen. Dit zal waarschijnlijk dit najaar/winter plaatsvinden. Wij zijn erg blij dat ook gemeenten het belang inzien van het behouden van een stukje erfgoed.

Verder is de beschadigde zelfbinder weer helemaal hersteld, en is een gekregen Sachs ploeg geheel opgeknapt en geschilderd. Ook wat kleinere reparaties verricht. Een aangekochte vorkjesschudder is aan onze collectie toegevoegd.

Veel grote spullen kunnen we er nu niet meer bij hebben, want de schuur is vol.

Het bezoek van Koning Willem III aan Overduin in 1862 (slot)

Hierna volgt het laatste stukje uit het reisverslag van het bezoek van Koning Willem III op 25 mei 1862 aan de buitenplaats Overduin. Dit gaat over de aankomst van de Koning tot het einde van het dejeuner (de lunch).

‘Nauwelijks hadden de salvo’s uit de twee veldstukken bij  Oranjezon het sein gegeven dat Zijne Majesteit naderde, of de bezoekers schaarden zich grotendeels langs de weg dien de Koning naar het landhuis zou passeren. Enige ogenblikken later, ten 3 ure ongeveer, kwam de stoet aan, dien de gastheer in het kostuum zijner voormalige betrekking als adjunct-houtvester zelf was tegemoet gegaan. Bij de  aankomst van Zijne Majesteit bevonden zich de jongste dochtertjes van de heer De Jonge van Ellemeet, in een lief wit kostuum met oranje écharpes, op het bordes, om de voetstappen van de Koning met bloemen te bestrooien, alvorens men nog in de sierlijk gedecoreerde vestibule het: ‘Welkom!’ onder bloemen en vlaggen op een oranje achtergrond, kon lezen.

Wat het landhuis zelve betreft, dit prijkte met een eenvoudige, maar in fijne smaak gearrangeerde decoratie, met bloemenpartijen. Deze laatste zag men op het brede bordes onder de Nederlandse en Wurtemburgse vlaggen geplaatst.

In de vestibule was de buste van de Koning aangebracht, boven een militaire trofee, samengesteld uit een wapenrok, geweer, patroontas enz., al hetwelk, tijdens de Tiendaagse Veldtocht had behoord tot de uitrusting van de gastheer als vrijwilliger  bij het Utrechtse studentencorps. Ter rechterzijde van deze groepering was, tegen de hoge bloemen étagère, een sierlijk bewerkte lijst der Utrechtse compagnie van dien tijd opgehangen. Daaronder zag men het portret van Koning Willem II, in de uniform van Opperbevelhebber der Nederlandsche armee; zodat het ensemble, hoe verschillend in keus en genre van voorwerpen, toch eigenlijk in geest en strekking harmonieerde, welk geheel  zich zeer wel liet verenigen met het ter linkerzijde, onder de hoog opgaande bloemen, geplaatste portret van de Kroonprins, voorgesteld als leerling op Noortheij. Links van de ingang zag men, door de geopende grote deuren, een collectie teken- en schilderwerken, de eerste op een tafel, de andere langs de wand ten toon gesteld, welks geheel een kunstschat vormde, tot welker vol genot men eigenlijk enige dagen aan de bezichtiging zou moeten kunnen toewijden.

Dezelfde keurige smaak en fijne elegance zag men in de voor het déjeuner des Konings bestemde salons in alles doorstralen. Bijzonder in het oog vallend was een plateau, door mevrouw De Jonge van Ellemeet zelf gearrangeerd, waarop, in weerwil van het jaargetijde, onder bloemen, ook druiven, aardbeziën, ananassen, perziken enzovoorts prijkten. Evenzo moesten ook de andere schotels, door de schitterende wapens en meer dergelijke, onwillekeurig ieders aandacht trekken. In de daarnaast gelegen salon stonden twee tafeltjes, het ene voor Zijne Majesteit, het andere voor het gevolg. Van het eerstgenoemde had men een bekoorlijk uitzicht op het duin, alwaar men, tot zover het oog reiken kon, op de hoogste toppen de vlaggen zag wapperen. Voorts waren ter zijde aan den wand hoog opgewerkte piramides van bloemen en boomgewas aangebracht, terwijl op een paar sierlijke consoles bij de ramen insgelijks zulke gewassen stonden.

Het déjeuner, waarbij behalve de Koning en diens gevolg, alleen tegenwoordig was mevrouw de barones van Lijnden, echtgenote  van de Commissaris des Konings, benevens de gastheer en zijn huisgenoten, om 4 uur afgelopen zijnde, begaf Zijne Majesteit zich op de wandeling over de buitenplaats’.

  

zeeland

rabo


dierenarts

Website: Elloro