Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland

Secretariaat:

Burgemeester Hackstraat 12

4471 BM Wolphaartsdijk

Tel: 0113-581561

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bank: Rabobank Oosterschelderegio: NL18 Rabo 0320595595

Website: www.trekpaarden.nl

 

Nieuwsbrief 2019-2

Oogstdemonstratie.

De voorbereidingen voor het houden van onze jaarlijkse oogstdemonstratie zijn op dit moment al in een vergevorderd stadium. Met de trekpaardenhouders zijn al afspraken gemaakt wie wat doet en met hoeveel paarden enz. Ook dit jaar is de medewerking weer optimaal.

We hebben ingesloten een kleine poster waarop het evenement is vermeld. Als u deze poster laat zien en inlevert bij de ingang van het terrein kunt u daar met één persoon gratis naar binnen. Overige volwassenen betalen € 5,00.

Op dinsdag 13 augustus houden wij onze oogstdemo. Opening zal gebeuren door: de Burgemeester van de Gemeente Veere Rob van der Zwaag. Aanvang 14.00 uur.

Locatie: Perceel is gelegen aan de ene kant Munnikweg Oostkapelle en grenst aan de andere kant aan de Lijdijkweg te Vrouwenpolder. De ingang bezoekers zal naar alle waarschijnlijkheid worden gecreëerd aan de Lijdijkweg. Deze weg is aanzienlijk minder druk dan de Munnikweg. Het is nog afhankelijk van de weersomstandigheden wat het werkelijk wordt.

Het perceel is goed bereikbaar. Parkeren wordt ter plaatse aangegeven. Parkeerwachters zullen u een plaatsje toewijzen.

Als het weer het toelaat zal dat zijn op het terrein dichtbij de werkzaamheden.

Een stand van de Zeeuwse Vlegel zal ook weer bij ons zijn om haar producten aan de man/vrouw te brengen.

We gaan weer met 2 zelfbinders de tarwe maaien en schoven laden op onze men-wagens. Dorsen met de machine van de Fam. Wisse. Het graan wordt in zakken verzameld en op een wagen geladen. Zie voor meerdere bijzonderheden de flyer.

Open dag trekpaardenhouders op zaterdag 30 maart.

Het was nog vrij vroeg in het voorjaar om voederbieten te zaaien maar toch besloten we vanwege de goede weersverwachting dit toch maar op te pakken.

Een tiental trekpaardenhouders waren al tijdig aanwezig met hun paarden en werktuigen om aan het werk te gaan op zaterdag 30 maart.

Een aantal spannen paarden was bezig met het eggen en slepen om de grond zaai-klaar te maken. Dit zowel ons eigen eerste stuk alsook het stuk van Natuurmonumenten. Op dit laatste stuk is door de andere 5 trekpaardenhouders de grond klaargemaakt en later op de dag een speciaal soort tarwe gezaaid wat in feite bestemd is als voer voor de vogelpopulatie.

Het eerste stuk werd zeer zorgvuldig klaargemaakt door een 5 tal trekpaardenhouders. Voor het zaaien van voerderbieten moet de grond toch een kruimig zaaibed hebben.

Dat is gelukt. Ondanks de droogte later is bijna alle zaad direct opgekomen. Alleen in het eerste wat zwaardere stuk tegen het Groenewegje lag er wat zaad droog. Later is dat allemaal goed gekomen. Er staat nu een prachtig gewas. We hopen dat er zeer vele voederbieten kunnen worden geoogst.

Vanwege het prachtige weer kwamen ook weer veel toeschouwers een kijkje nemen naar dit voor deze tijd zeer bijzondere schouwspel. Rond de 25 paarden bij elkaar op enkele ha grond in een prachtig natuurgebied is niet iets wat je dagelijks kunt zien. We zijn blij dat we veel mensen een prachtige dag hebben kunnen bieden waarbij de camera’s overwerkten.

Open dag op “Overduin” te Oostkapelle op 18 mei 2019

Op zaterdag 18 mei hielden we onze jaarlijkse open dag in en rondom onze monumentale boerderij op de buitenplaats Overduin aan de Dunoweg te Oostkapelle.

Enkele dagen van tevoren vond de jaarlijkse grote schoonmaakbeurt van ons onderkomen en de gerijen en werktuigen plaats. Dit gebeurde door de bestuursleden en onze trouwe vrijwilligers Cor Abrahamse, Chiel Kloosterman, Rien Mol en Meinard Sprenger.

We kunnen terugzien op een geslaagde en gezellige dag. Het was prachtig voorjaarsweer en het landgoed Overduin lag rondom in het groen en de lentebloesems. Tussen 11.00 en 15.00 uur bezochten zo’n 300 belangstellenden de open dag. Vooraf waren ’s morgens de meeste gerijen, menwagens en werktuigen buiten opgesteld. De bijna volledig gerestaureerde collectie zorgde voor een kleurig geheel.

Van de mogelijkheid ons agrarisch erfgoed te bezichtigen werd volop gebruik gemaakt. De bestuursleden en enkele vrijwilligers zorgden voor uitleg. In de boerderij werden op een groot scherm films vertoond van vroeger door onze Stichting gehouden demonstraties en evenementen. Enkele verenwagens, bespannen met trekpaarden en gemend door Wim Duvekot en Sjako de Visser, maakten voortdurend rondritten over het landgoed en door het aangrenzende bosgebied van de manteling voor het vervoer van bezoekers. Buiten waren verscheidene attracties te bezichtigen o.a. een demonstratie door Alex Krijger van de verzorging van een paard met veulen. In de schuur was een koffiekraam ingericht waar versnaperingen te verkrijgen waren. Ook waren nostalgische boerderijattributen te koop van inboedels van oude boerderijen.

Vrijwilligersdag.

Omdat de vrijwilligers-dag in combinatie met onze Boerenlandrit goed in de smaak gevallen is, doen wij deze combinatie dit jaar nogmaals. Alle vaste vrijwilligers zijn daarvoor uitgenodigd. Mocht u denken ze zijn mij vergeten meldt dit dan zo spoedig mogelijk bij het secretariaat.

Boerenlandrit.

Op donderdag 25 juli 2019 rijdt de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland met een 10 tal authentieke Zeeuwse men-wagens en gerijen, voortgetrokken door trekpaarden, haar jaarlijkse Boerenlandrit. Tip: Neem film- of fototoestel mee!

De tocht is uitgezet in het middengebied van Walcheren. Het vertrekpunt is onze boerderij op het landgoed “ Overduin” aan de Dunoweg te Oostkapelle. Het voordeel hiervan is dat we de wagens dan niet behoeven te vervoeren. Het is de bedoeling om uiterlijk 10.00 uur van “Overduin” te vertrekken en omstreeks 17.00 uur weer terug te zijn. De middagpauze is vanaf omstreeks 12.30 uur op de boerderij ‘Nieuw Veerezicht’ van de familie Paauwe. Zoals gebruikelijk zal hier weer een gezellige barbecue worden georganiseerd. Er is dan gelegenheid de wagens en paarden van dichtbij te bekijken en een praatje te maken met de mensen van de stichting. Omstreeks 14.00 uur wordt de tocht weer hervat.

We hopen op mooi weer en een vreugdevolle dag langs de dreven van Walcheren.

Deze prachtige optocht van Zeeuws agrarisch erfgoed kan men onderweg ontmoeten op de volgende route:

Vertrek boerderij “Overduin” over de laan naar de Dunoweg L Dunoweg R Munnikweg       L Noordweg R Zwanenburgseweg L Kievithoeksweg R aanhouden Zoetendaalseweg   Boerderij “Zoetendale” sherry-stop   L vervolgen Zoetendaalseweg R Hondengemsweg           L Zandvoortseweg L Noorddorpsweg R Wilgenhoekweg L van ’t Hoffweg   Onderdoor viaduct L Schellachseweg R Weelweg L boerderij “Nieuw Veerezicht” ( fam. Paauwe )

paarden uitspannen/verzorgen/BBQ

R Platteweg R Schellachseweg L Dorpstraat R Vriezenveenseweg L Gapingsedreef R parallelweg N57 R Vrouwenpolderseweg L parallelweg n57 Rotonde oversteken                  R parallelweg N57 L Kleine Putweg R Noordweg R Munnikweg L Dunoweg

R laan “Overduin” Einde bij “Overduin

In de volgende nieuwsbrief zal een volledig verslag worden gedaan van deze rit met op onze site foto-impressies.

Voor meer informatie zie: www.trekpaarden.nl

Gedicht gemaakt door André Vroegindewei, dat gedicht heeft hij geschreven naar aanleiding van een foto van drie Zeeuwse trekpaarden ergens in Zeeland

Eeuwenlang ben jij het voorbeeld. In werklust en in kracht.

Al lijk je plomp en onbehouwen. Imponerend in je macht.

De mens maakt dankbaar gebruik van jouw koelbloedigheid

Je blijkt daardoor onverstoorbaar, de kluts raak jij niet zomaar kwijt.

Na de oorlog komt de mechanisatie, verdwijn jij van het boerenland.

Maar in het hart van vele mensen, hou jij gewoon een warme band.

Tradities herleven, worden voortgezet, met jou in het stralend middelpunt.

Is het net of dat het straatbeeld, nooit zonder jou heeft gekund.

Fotowedstrijd 2019.U kunt deze foto’s (maximaal twee foto’s per evenement) opsturen naar het speciaal hiervoor aangemaakte e-mailadres t.w. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Alle amateurfotografen pak nu uw kans en maak foto’s van prachtige paarden aan het werk.

Vanaf 2 tot en met 4 augustus zijn wij aanwezig met de Carrousel bij Jumpin de Weel te Nisse.

Daarnaast zijn wij op zaterdag 3 augustus aanwezig tijdens de Familiedag waar we hopen ons te kunnen tonen in de hoofdring en kinderen van het vliegend tapijt laten genieten en een rondje maken op een echt trekpaard enz. enz.

10 augustus is onze carrousel in Burgh Haamstede tijdens de Burghse Dag.

17 augustus zijn wij met onze carrousel aanwezig tijdens de viering van de Oostkapelse dag.

01 september Gaan we met onze carrousel naar de Agrarische dagen in Hoeilaart ( België)

Rabo ClubSupport.

Wij nodigen u allen die lid zijn van de Rabobank uit om te stemmen op onze stichting.

Dit jaar kunnen alleen leden van de Rabobank wonende in het werkgebied van de Rabobank Walcheren/Noord-Beveland stemmen. We hebben geprobeerd of ook andere Rabobanken voor andere gebieden deze stemming voor onze stichting mogelijk willen maken maar zonder resultaat. Alleen het gebied waar de bankrekening is geregistreerd mag stemmen.

Dit kunt u doen in de periode 27 september t/m 11 oktober. Er is voor verenigingen en stichtingen € 120.000,00 te verdienen. Dan moet u wel de moeite nemen om op onze stichting uw stem uit te brengen. Probeer ook anderen hiervoor te interesseren. Hartelijk dank bij voorbaat voor uw moeite.

Ploegen, 24 augustus, samen met de stichting Zeeuwse Ploegwedstrijden.

24 augustus is gekozen omdat men vóór 15 september alle groenbemesters moet hebben ingezaaid.

Dit jaar hebben we in Rilland bij Parlevliet-Agro in de Fredericapolder onze ploegdemonstratie. Dit komt omdat men in de Wilhelminapolder dit jaar geen grond meer voor ons beschikbaar heeft. Zijn ook zulke kleine boertjes hé.

We organiseren als stichting zelf geen ploegwedstrijd meer. Maar mochten er meer dan zeven trekpaardenhouders zich opgeven om te ploegen op 24 augustus, zullen we alsnog een ploegwedstrijd op deze datum organiseren

Carrousel

Dit jaar moest onze carrousel weer gekeurd worden om te mogen gebruiken op de oogstdemonstratie of andere evenementen zoals ook bij de “Weelruiters”/enz.

De keuringsinstantie waarbij we deze keuring lieten verrichten was hiermee opgehouden.

Op 1 mei kwam de nieuwe keuringsinstantie de carrousel keuren bij onze boerderij in Oostkapelle.

De eerste vraag van de inspecteur betrof de vraag is het een speeltoestel of een attractie.

Na vele telefoontjes werd er geconstateerd dat het dan toch een attractie genoemd moest worden.

De keuring kon beginnen. Vastgesteld werd dat de gebruikershandleiding wel zeer minimaal was opgesteld. Publieksinstructies moeten duidelijk worden getoond op een goed zichtbare plaats bij de attractie.

De ezel, stier en pony zijn niet voorzien van voetsteunen, dat moet wel want ze zijn hoger dan 60 cm. Ze zijn 5 cm hoger. Het grote paard mist handvatten waar de kinderen goed aan vast kunnen houden. Voetsteuntje van de hond is wat beschadigd.

Tijdens de keuring was er geen afzetting rond de carrousel, deze afzetting moet worden opgenomen in de gebruikershandleiding.

De beplating boven bij de carrousel waar de mooie afbeeldingen op vermeld staan kunnen niet worden geborgd. De borgstangen t.b.v. de draaivloer moeten worden vastgezet of moeten worden gedemonteerd. Ook dit opnemen in de gebruikershandleiding.

Wij hebben op de draaimolen niet de beschikking over een brandblusser en een EHBO trommel. Op enkele plaatsen was het polyester van de objecten wat beschadigd.

De klusgroep is met al deze opmerkingen aan de slag gegaan. Alles was half juni dit jaar hersteld zoals door de inspecteur was aangegeven.

Het bewijsmateriaal inclusief foto’s opgestuurd naar de keuringsinstantie. Op 25-06-2019 hebben we als stichting een certificaat van goedkeuring ontvangen. We kunnen nu weer met onze carrousel op pad tot het jaar 2022.

Meer dan € 1.200,00 armer weten we weer hoe Nederland in elkaar zit.

Bierfestival in Middelburg.

Op 24 en 25 mei 2019 waren we weer aanwezig bij de Abdij van Middelburg met onze verenwagen en op vrijdag met een paard van Cees Maurice en op zaterdag met een paard van Wim Duvekot.

Dit bierfestival is een evenement waar heel veel soorten bier kunnen worden geproefd. Bij binnenkomst krijg je dan ook een speciaal glas waarin je het aangeboden bier kunt proeven.

Ongeveer 1000 mensen per dag hebben dit festival bezocht. De trekpaardenhouders hebben met bezoekers van het festival die dat wensten rondritten gemaakt door de stad. Deze meerijders waren allen heel enthousiast en het was leuk om te doen.

Binnen konden de bezoekers drinken voor het goede doel wat in ons geval Het Werkend Trekpaard betrof. Het bier voor het goede doel werd door heel wat inzenders gratis aangeboden. De opbrengst was voor de stichting. Rond de € 1.000,00 kunnen wij tegemoet zien. Alles bij elkaar een leuke gebeurtenis.

Najaar-werkzaamheden 2019.

Het is op dit moment nog niet mogelijk een datum aan te geven waarop we weer met z’n allen als trekpaardenhouders kunnen ploegen en eventueel zaaien op ons stukje grond aan het Groenewegje.

De voederbieten staan er goed voor, maar deze zullen ook moeten worden geoogst. Wanneer dit kan gebeuren is op dit moment nog een grote vraag. Cees Mol en de Gebr’s Schrijver zijn potentiële afnemers.

Of er dan nog een rest is om te verkopen aan andere liefhebbers moet nog worden afgewacht.

 

Donateursavond vrijdag 29 november

Noteer deze avond alvast in uw agenda. Alle afspraken hebben we al vastgelegd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zeeland

rabo


dierenarts

Website: Elloro